Callisto

Şimdiye kadar yirmi tane kitap çevirdim. Zaten çevireceğim kitapları kendim seçtiğim için genellikle hepsinden çok keyif aldım. Ama yine de aralarından birini favori seçmem gerekirse yanda gördüğünüz bu Callisto adlı romanı seçerdim. Muhteşem bir yazar, Kirkus Reviews tarafından Forrest Gump'tan beri Amerika'nın en iyi portresi olarak tanımlanan müthiş bir Odell Deefus karakteri ve keyifli bir anlatım dili ile süper bir kara mizah hikayesi okumak istiyorsanız Callisto'yu almanızı öneririm. Callisto, hikayemizin geçtiği küçük bir Amerikan kasabası. Arabası bozulduğu için bu küçücük kasabaya yolu düşen, akıl yaşı küçük Odell'in kültürler çatışması, milliyetçilik, dinsel ayrılıklar gibi konularla ne gibi bir alakası olabileceğini merak ediyor musunuz?

Dediğim gibi ben çok keyif alarak çevirdim bu kitabı. Odell Deefus'un yaşadığı olaylar içimi burktu, boğazımı düğümledi ve müthiş bir acıma, üzülme hissiyle doldurdu içimi. Onun yaşadıklarını bir yana bırakıp, bu zavallı karaktere yaşatılanları düşününce ise inanılmaz bir öfke ve isyan duydum. Sonra içinde bu kadar korkak ve güvensiz yaşadığımız devasa sisteme bakınca, kimin daha zavallı olduğunu düşünmeden edemedim. Kitap bir "yanlışlıklar komedyası" olarak sunuluyor, ama ben galiba fazlasıyla işin içine girdiğim için bu hikayeden fazla etkilendim. Dolayısıyla ben olsam bu kitabı "yanlışlıklar tragedyası" olarak lanse ederdim diye düşünüyorum. Şayet Odell'in hikayesine kendi gözlüğünüzden bakacak olursanız, düşüncelerinizi benimle paylaşmanızdan mutluluk duyarım. Çünkü merak ediyorum: bakalım bu hikaye sizi nereden vuracak?

Bu arada kitabı açınca ilk sayfada yazar Torsten Krol'un adını göreceksiniz. Altında da yazar hakkında bilgileri görmeniz gerekiyor, ama yazarımız biraz gizemli ve hakkında hiçbir şey bilinmiyor. O zaman siz de hemen aşağısında yer alan çevirmen İmge Tan hakkında bilgileri okuyuverin canım! Ne de olsa çevirmen, yazar yarısıdır derler! :) (Tamam, itiraf ediyorum, şu anda uydurdum bu lafı, ama fena da olmadı sanki.. Yazarın dörtte biri olmaya da razıyım ben bu arada! Ya da hiç kıyaslamaya girmeyelim, ama yazardan bana bir doz yetenek bulaşmış olma ihtimali bile bana çok keyif veriyor. Ve adımın o yazarla aynı sayfada yer alması...)

Callisto taze çıktı, hemen kitapçılara koşun ve soğumadan alın! Umarım en az benim kadar beğenirsiniz.

11 yorum:

Unknown dedi ki...

Ee tanıtımını yaptın, güzel dedin üstelik bir de sen çevirmişsin bize de okuma listemizin sonuna eklemek düşer :)

Imge dedi ki...

Ata,

Teşekkürler..:) Bilirsin, her kitabı (ya da filmi, tiyatroyu, vs) herkese önermem. Ama bunu herkese öneriyorum. Senin de beğeneceğini umuyorum.

Nur dedi ki...

Aaa ne güzel, çeviriler yaptığını bilmiyordum:) Ne güzel ya , hayallerimden birisi de birgün bir kitap çevirmek basılmasa (profesyonel bir çeviri eğitimine sahip değilim maalesef) bile evdekilere anı olsun diye gerçekten çevireceğim:) Çok zevkli olsa gerek. Senin Callisto'yu da kitap alışveriş listeme ekliyorum. Eminim senin keyifle çevirdiğin gibi okurum.

Şimdiden ellerine sağlık:)

Imge dedi ki...

Nur,

Çok teşekkürler.. Keyifle okuman dileğiyle.. :)

Ama çeviri işinin keyifli gelip gelmeyeceğini bilemem. Örneğin, kocam bu yaptığımın asla akıl kârı olmadığını iddia ediyor! :)

Sevgiler..

Bivet dedi ki...

Sevgili Imge;

Hemen alip okuyacagim. Cevirecegin kitaplar hakkında bilgi verirsen cok sevinirim. Alıp takip etmek isterim.

B

Imge dedi ki...

Bivet selam,

Çevirdiğim kitaplar yayınlandıkça buradan duyurmaya çalışıyorum. Şimdiye kadar ağırlıklı olarak kişisel gelişim, iş yaşamı, sağlık, vs gibi daha özel ilgi alanlarına hitap edebilecek kitaplar çevirdiğim için hepsini herkese aynı ölçüde tavsiye edemedim. Ama Callisto, çok keyifle okunabilecek bir roman.

Eğer ilgini çekerse, çevirdiğim kitapların birçoğunu aşağıdaki linkte görebilirsin (blogumun "Okuyalım" kategorisi altında bazıları ile ilgili yazılar da yazmıştım):

http://www.ideefixe.com/Kitap/urun_liste.asp?kid=80366&query=1&f=1

Yazın güneşlenirken okuyacak 'light bir kadın romanı' olarak da "Kocanızı Nasıl Öldürürsünüz?" kitabını tavsiye ederim. :)

Sevgiler..

nymphea dedi ki...

Yaaaaaaa cok cok cok sevindim:) Kitabin kapagi bile cekici geldi bana:) Hele bir de Forrest Gump'i duyunca!! Kitap listemin ilk sirasina eklendi. Twilighti okuyorum su anda, sonrasinda senin kitabi okicam. (bak ne kadar emek sahibi yaptim :))

Eline koluna saglik...

Imge dedi ki...

Çok teşekkürler Nymphea, valla senin coşkun karşısında ben de çok sevindim şimdi..:)) Okuduktan sonra yorumlarını bekliyorum mutlaka..
Sevgiler..

Elifin Günlüğü dedi ki...

İzlediğim birkaç blogda görünce ben de listeme aldım. Eylül okumalarımda kesin var. Bu arada, okumaya devam edeceğim bir blogla da tanışmış oldum.Selamlar.

Imge dedi ki...

Elif selam,

Callisto'yu okuduktan sonra yorumlarını da benimle paylaşırsan çok sevinirim. Senin gibi bir kitap kurdunun fikrini duymak benim için çok önemli. Bu arada blogunu çok beğendim ve izlediklerim listesine alıyorum. Ellerine sağlık..

Sevgiler.

Elifin Günlüğü dedi ki...

Sözümü tuttummm :)
http://elifingunlugu.net/2009/09/callisto-torsten-krol/

Hem kitabı okudum, hem de ilk yorumdan sonra sizi keyifle okumaya başladım. İyi çalışmalar.