Bir Figür Ustası: Neşet Günal'dan Desenler

Kısa biyografi: Türk resminin figüratif duayeni Neşet Günal, 1923'de Nevşehir'de doğdu. 1939 yılında başlayan ve yaklaşık yedi yıl süren Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki eğitimi süresince sanatçı, Nurullah Berk, Sabri Berkel ve Leopold Levy'nin atölyelerinde çalıştı. Sanatçı 1946 yılında Akademi'den birincilikle mezun oldu ve aynı yıl İtalya bursunu kazandı. Fakat bürokratik birtakım engeller nedeniyle  iki yıl sonra Paris'e gönderildi. 1954 yılında Türkiye'ye geri dönen Günal, Akademiye asistan olarak atandı. Burada uzun yıllar çalıştıktan sonra 1970 yılında profesör oldu. Sanatçı yur tiçi ve yurt dışında pek çok karma sergiye katılmıştır.

Sağlam desen yapısıyla doğup büyüdüğü Orta Anadolu'nun çorak topraklarını ve yoksul ama çalışkan insanlarını anlatan sanatçı, tekniği ve yorumuyla Türk resmine yeni bir bakış açısı kazandırmıştır.


Desenler  bir sanatçının gizli bahçesidir.. Bir desen de tıpkı bir tuval resmi gibi sanatçının özelliklerini yansıtır; hatta onu ele verir. Çünkü izleyici çoğu kez sanatçının kendisine sunulan son ürününü, çoğunlukla tuval çalışmasını görür, öncesini, yani o resmin siyah-beyaz yüzünü, oluşumunu, yaratma sürecini bilmez. Sanatçının bu süreçten geriye  bıraktığı en önemli ipucu desenleridir. Sanatçının yeteneği, ressamlığı, kişiliği, özgünlüğü- eğer yapıyorsa- desenlerine bakılarak daha iyi anlaşılır.

Desenini resime ulaşmanın ana yolu olarak kullanan Neşet Günal için desen tuval öncesi yapılan hazırlık çalışmalarının ötesindedir.

Toplumsal ve işlevsel bir sanatı savunması, ilk bakışta Neşet Günal’ın toplumcu gerçekçi sanat anlayışına yakın olduğu izlenimi verebilir. Ancak onun sanat anlayışı, sanatçı kişiliği ve sanatçı tavrı ideolojik bir öncülden ya da güncel bir sanat akımından hareketle değil yaşamın ve yaşadıklarının sürekli sorgulanmasıyla gelişmiş ve biçimlenmiştir.

Neşet Günal resimlerinde dışavurumcu, fantastik, hatta gerçeküstü öğeleri hep kullanmıştır. Ancak bunların hepsi resmin genel konusunu destekler ve gerçekliğini zenginleştirir.


Usta Türk ressam, 26 Kasım 2002 sabahı hayata gözlerini kapadı. Başlıca eserleri arasında, ''Çocuklar'' (1996), ''Korkuluk'' (1989), ''Duvar Dibi'' (1981), ''Toprak Adamı''(1974) ve ''Başakçılar'' (1984) sayılabilir.

17 Ekim – 30 Kasım tarihleri arasında Neşet Günal’ın 10. ölüm yılı anısına eserlerinden oluşan BİR FİGÜR USTASI: "Neşet Günal'dan Desenler" isimli desen sergisini Galeri Selvin’de görebilirsiniz.

Arnavutköy Dere Sok. No:3 Arnavutköy,Beşiktaş/İstanbul
Tel: 212.263 74 81



3 yorum:

Mahmutun güncesi dedi ki...

Teşekkür ederim.Güzel bilgiler verdiniz.
Resimle ilgili bir şey görünce okumamak olur mu?Sanatın hangi dalı olursa olsun,güzeldir.Sanat,bir yaşam tarzıdır.Belki bir mutluluktur.Bence ne isterseniz odur.Siz yeter ki isteyin.Hadiii..

Klio'nun Şarkısı dedi ki...

Neşet Günal'ın resimlerine tek kelimeyle ba-yı-lı-rım! İstanbul'dan sonra en son Ankara Resim ve Heykel Müzesi'nde görmüştüm. Bağbozumu vardı örneğin. Birkaç ay sonra aynı tablo gazetelere haber oldu. Hatırlarsınız. Tablonun aynısı bir de Hacettepe Sanat Galerisi'nde varmış. Hadi bakalım hangisi orijinal? Ya da ikisi de orijinal mi?

Imge dedi ki...

Mahmutun güncesi,

Ben teşekkür ederim. 30 Kasım'a kadar yolunuzu Galeri Selvin'e düşürebilmeniz dileğiyle..:)

Sezer,

Bilmiyordum, ilginçmiş.. Ama bence hani minik minik farklılıklar varsa aralarında ikisinin de orijinal olması mümkün gibi. Aynı resimleri defalarca yapabiliyorlar ressamlar, ama oradaki durum ne bilemem tabi..

Sevgiler..