Bundan Sonra Her Şey Biziz ve Boyalı Peçe

Kitap önerileriyle karşınızdayım yine. Kanadalı kısa öykü ve roman yazarı Madeleine Thiene'in yazdığı Bundan Sonra Her Şey Biziz ile başlamak istiyorum. Her ne kadar insanoğlunun her dönem ve hiç durmaksızın kendine ıstırap düzeni kurduğunu bu kez Çin'den bir hikayeyle göstermesi açısından pek umut dolu diyemeyeceğim bir roman olsa da kesinlikle müthiş diye tanımlayabileceğim romanlardan biri. 2016 yılı Man Booker Ödülleri'nin finalisti de olmuş aynı zamanda. 1960'lı yıllarda Mao Zedong'un Kültür Devrimi'nden 1989 yılındaki Tiananmen Meydanı'ndaki öğrenci protestolarının sonrasında yaşanan katliama kadar zulüm, baskı, şiddet ve kıyım anlamında değişen hemen hemen hiçbir şey olmadığını görmek tam bir hüsran. Tabi bunun sadece Çin'de değil dünyanın her yerinde böyle olduğunu ve "roman icabı" olmadığını bilmek daha da büyük bir hüsran. Serçe, Kai ve Zhuli ana karakterleri üzerinden anlatılan bu doyumsuz hikayeyi mutlaka okumalısınız.


"Dünya kurulduğundan beri, geçmişte ve bugün, binlerce yıldır, iyi ve dürüst insan dediklerimiz böyle şeyleri görmeye, sadece bakmaya ve kurbanlar için adalet talep etmemeye alıştılar. Bu, yeryüzündeki en korkunç, en haksız, en adaletsiz ve en anlaşılmaz şeydir."

İkinci kitap ise klasiklerden. İngiliz roman, oyun ve öykü yazarı Somerset Maugham ile ilk tanışmam Ay ve Altı Peni romanı ile olmuştu. Hemen ardından bu romanını da sipariş vermiştim ama yeni okuyabildim. Hikayelerde gören bir arkadaşım "filmi de şahane, Naomi Watts ve Edward Norton oynuyor" dediğinde bir de baktım ki  IMDB listemde 9 verdiğim o nefis Painted Veil filminden bahsediyormuş. Yani filmi izlemişim ve hikayeyi biliyormuşum, ama benim için hiç fark etmiyor, zira iki senede bir film ve roman hafızamı resetliyorum sanırım, aklımda pek bir şey kalmıyor, kıh kıh. ;)
   

Gelelim konusuna: sosyal statü için annesinin zorlamasıyla Hong Kong'da bakteriyolog olarak görev yapan Walter ile evlenen yarım akıllı olarak tabir edebileceğimiz ;), sığ ve aklı beş karış havada, hoş bir genç kadın olan Kitty'nin önce Hong Kong'da sonra ise Çin'de koleranın hüküm sürdüğü küçük bir kasabada geçen evliliklerinin çalkantılı bir dönemine tanıklık ediyoruz. Çok dedikodu var ama anlatmayayım, tadı kaçmasın. Siz de okuyun, çay-çekirdek eşliğinde Kitty'yi çekiştiririz. ;P Ama işin esprisi bir yana insanın kendi içindeki arayışlarını ve öz değerlendirmesini güzel anlatan ve yazım dilini çok sevdiğim bir yazar oldu S. Maugham. Otobiyografik özellikler taşıyan İnsanın Esareti romanını da alışveriş listeme ekledim bile. 

Bir de yıllar sonra elimize alıp okumalık bir gazete önerisinde bulunayım henüz duymamış olanlara. Haftalık gazete olarak çıkan Oksijen, gerçekten unuttuğumuz gazete okuma keyfini bize hatırlatmak için şahane bir kadroyla yayınlanmaya başladı.  Henüz çok yeni ama umarım hep böyle güzel içeriklerle, dopdolu devam eder. Günceli yanlı yansız anlatan bir sürü mecra var, biz ağırlıklı olarak kültür-sanat-yaşamdan yürüyelim demişler ve iyi ki de öyle yapmışlar. Hafta sonları kendisiyle buluşmayı iple çekeceğiz gibi görünüyor. 

Herkese iyi okumalar!


2 yorum:

Klio'nun Şarkısı dedi ki...

Bundan Sonra Her Şey Biziz... İsmi çok etkileyici. Listeme alacağım sanırım İmge:)

Imge dedi ki...

Seversin diye düşünüyorum Sezercim. 😘