LÖSEV - Lösemili Çocuklar Evi

Dün LÖSEV’in Lösemili Çocuklar Evi’ndeki gönüllü üyeler için düzenlenen tanıtım toplantısındaydım. Lösemili Çocuklar Evi, Levent’teki Köşebaşı restoranın hemen yanında. Açık adres: Çamlık Cad. No:7 3. Levent - İstanbul. Tel: 0-212-268 59 40

Henüz vakfın yeni gönüllülerindenim. Çok başarılı faaliyetlerini birçok yerde duymuştum ve bu sene kurban bayramı bağışları sırasında da Lösev’i Metrocity’deki broşürlerde ve Internet’te görünce yaklaşık 2 ay önce gönüllü üye oldum. Ancak o zamandan beri teşekkür maili dışında bir şey gelmemişti. 11 Ocak Cuma günü gönüllülerle tanışmak istediklerine dair bir mail geldi. Bir sonraki gün olan Cumartesi günü yeni gönüllülerle tanışmayı bekliyorlardı. Dün oraya gittim. LÖSEV’in binlerce lösemili çocuk ve ailelerinin maddi, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarına yardımcı olma amacıyla çalıştığını biliyordum. Bu amaç bile başlı başına yeterliyken oraya gittiğimde bu kuruluşun aynı zamanda bir kadın derneği de sayılabileceğini öğrendim. O çaresiz annelerin hepsinin yüzleri gülüyor, herkes elinden geldiğince bir şeyler üretiyor (meslek edinme kursları sayesinde pastacılıktan, el işlerine kadar pek çok şey yapıyorlar) ve ekonomik gelişime katkıda bulunuyorken bir yandan da kendi dertlerini unutmaya çalışıyorlar ve bu konuda da son derece başarılı görünüyorlardı.

En çok 2–5 yaşları arasında görünen bu hastalığın tedavisi çok zor ve pahalı. 3 yıl kemoterapi uygulanması ve gerektiğinde kemik iliği nakli yapılması gerekiyor. Ancak ideal tedavi şartlarında hastalığın iyileştirilme oranı %90’lara varıyor.

Bu çocuklar LÖSEV’in 2000 yılında Ankara’da açtığı LÖSANTE Lösemili Çocuklar Hastanesi’nde ücretsiz tedavi ediliyorlar. Maddi durumu iyi olmayan ailelerin konaklamaları, çocuğun eğitimine devam etmesi için eğitim bursu ve tedavi masrafları LÖSEV tarafından karşılanıyor.

Ben henüz Lösemili Çocuklar Evi’ndeki gönüllü faaliyetlerime başlamadım. Sadece onlarla tanışmaya gittim. Ama şu andan itibaren başladım sayabilirsiniz. Çünkü tanıtım yapmak da bir faaliyet sayılıyor. Sizler de gönüllü olarak neler yapabileceğinizi düşünüyorsanız yapabileceğiniz birkaç şey bulunuyor.

Örneğin, kan bağışında bulunabilirsiniz. Şu ana kadar onlarca çocuk uygun kan bulunamadığından dolayı ilik nakli yapılamadığı için maalesef hayatını kaybetmiş. Maddi bağışlarınızın yanı sıra gönüllü faaliyetlerde de bulunabilirsiniz. Çocuklara bilgili olduğunuz alanda eğitim vermekten tutun da onları bir müze gezisine götürürken refakatçi olmaya ya da Lösev broşürlerinin postalanması için zarfların hazırlanmasına yardımcı olmaya kadar pek çok şey yapabilirsiniz. Yeter ki bir şeyler yapmayı isteyin!

Lösemiye yakalananların yüzde 90’ı yoksul çocuklar. Yüzde 11’inin ise hiçbir geliri yok. LÖSANTE’de yüzlerce çocuğun ilaçtan tahlile, yoğun bakımdan pijamaya kadar her türlü masrafı karşılanıyor. Ayrıca bu hastalıkta ilaçlar kadar psikolojinin de önemli olduğunun bilincinde olarak hastalara ve ailelerine psikolojik destek de veriliyor.

Dolayısıyla herkesin yapabileceği bir şeyler var. Gelin çocuklarla ve aileleriyle ilgilenin. Ya da açın Internet şubenizi bağış yapın. Ya da kullanmadığınız ama giyilebilecek durumda olan giysilerinizi veya ev eşyalarınızı bağışlayın. Çocuklara oyuncaklar bağışlayın. Ispanak organik gıdalarından alışveriş yapın. Kan bağışlayın. Ne yaparsanız yapın kanserin önlenebilen bir hastalık olduğunu ve löseminin yüzde 90 tedavi oranlarına ulaştığını unutmayın. Bu yüzden ne yaparsanız yapın çok önemli! Siz çok önemlisiniz!

Bundan sonrasında da burada sık sık Lösev'den bahsetmeyi umuyorum. Neler yapabileceğinizi buradan duyurmaya çalışacağım. "Bir deniz yıldızını denize atmanın ne önemi var ki" diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama yaptığınız şey, o deniz yıldızı için o kadar önemli ki...

2 yorum:

çocuk evi dedi ki...

yazı için teşekürler anlamlı olmuş .

Imge dedi ki...

rica ederim..