Nisan başından beri gitmeye niyetlendiğim, Sakıp Sabancı Müzesi'nde uzun zamandır devam eden ve 1 Haziran'da sona erecek olan "Louvre Koleksiyonlarından Başyapıtlarla İslam Sanatının Üç Başkenti : İstanbul, Isfahan, Delhi" sergisine sonunda bugün gidebildim.
Bugüne kadar Louvre Müzesi'nin dışına hiç çıkmamış olan 216 eserin sergilendiği müzede Osmanlı, Safevi ve Babür İmparatorlukları'na ait sanat ürünleri bulunuyor. Louvre Müzesi işbirliğiyle ve Türk Telekom'un katkılarıyla düzenlenen sergiyi görmek için son iki hafta kaldı!
Eserler çok çeşitli: çini örnekleri, fildişi mücevher kutuları, hamam ibrikleri, yakutlarla süslü el aynaları, hançer kabzaları, halılar, el yazmaları, kumaş örnekleri, vs.
Sergiyle ilgili daha detaylı bilgileri ve koleksiyondan seçmeleri Sakıp Sabancı Müzesi'nin sergiyle ilgili web sayfasından bulabilirsiniz.
Gelelim benim seçtiklerime:
İlk resimde Osmanlı İmparatorluğu'nun 1550'li yıllarından kalma çini eserler görülüyor.
İkincisi bir nargile altı. 18. yüzyıl Babür İmparatorluğu'ndan kalma bir eser:
Firdevsi'nin ünlü Şehname adlı eserinden bir sayfa görmek ister misiniz?
17. yüzyıl Safevi Devleti'nden kalan bu çini örneğinde genç bir delikanlı zurna çalıyor. (Evet, yanlış okumadınız, o bir delikanlı!! İyi ki o dönemde yaşamamışız değil mi? :) )
Babür İmparatorluğu'ndan kalma maden işçiliği örnekleri:
Ayrıca çok çeşitli halı örnekleri vardı: (favorilerim Safevi ve Hint halıları oldu)
Sergide ne gibi eserlerin olduğu hakkında bir fikir vermesi açısından bu resimleri koyuyorum. Hepsini ve daha fazlasını Sakıp Sabancı Müzesi'nde bulacaksınız. Müzeye giriş 10 YTL (öğrenciler, öğretmenler ve 60 yaş üstü ise 3 YTL ödeyerek girebilirler). 14 yaş ve altı çocuklar ve engelliler yanlarında bir refakatçi ile birlikte ücretsiz girebiliyorlar.
Pazartesi hariç her gün ziyarete açık olan müzenin açılış saati 10:00. Kapanış saati Cumartesi günü 19:00, Çarşamba 22:00, diğer günler ise 18:00.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder