Bugün Pera Müzesi'nde 26 Eylül'de sergilenmeye başlayan ve 11 Ocak'a kadar devam edecek olan “Doğu’nun Cazibesi” Britanya Oryantalist Resmi sergisini gezdim. Tate Britain ve British Council işbirliğiyle hazırlanan ve Britanya oryantalist resminin dünyadaki en önemli örneklerinin yer aldığı bu sergiyi gezmenizi şiddetle öneririm.
5 katlı Pera Müzesi'nin 3,4 ve 5. katları bu sergiye ayrılmış. Toplam değeri 150 milyon dolardan fazla olan ve özel güvenlik şartlarıyla sergilenen 102 resmin Amerika ve İngiltere’den sonra üçüncü durağı burası: yani Pera Müzesi! Sergide portrelerden harem yaşamına, gündelik yaşamdan manzaralara, ev içi sahnelere kadar çeşitli temaları Britanyalı sanatçıların bakış açılarıyla konu alan tablolar bulunuyor.
Ben oryantalist resme bayılırım. Bu sergide de en favorilerim galiba 1840’lı yıllar boyunca Kahire’de yaşayan John Frederick Lewis'e ait eserler oldular.(Yukarıda gördüğünüz ve Pera Müzesi'nin web sitesinden aldığım resim de onlardan biridir.) Ayrıca serginin üç katı da muhteşemdi, ama ara kat olan 4. kat bence "en bi muhteşem" olan kattı. "Layla" tablosunun önünde de ağzım açık kalakaldım bir süre.. Portrelerden oluşan beşinci katta ise en favorim "Lady Montagu ve kölesi" oldu. 3. katta ise Gustav Bauernfeind'in "Tapınak Dağına Giriş-Kudüs" adlı tablosu inanılmaz hoşuma gitti. Buralarda kulaklarımı çınlatabilirsiniz.
Sergi ziyaret saatleri ve iletişim bilgileri için buraya tıklayınız. 11 Ocak'a kadar bu sergiyi görmek için mutlaka bir zaman yaratmanızı öneriyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder