Şişli Atatürk Müzesi'ndeydim...

Bu haftayı sosyalleşme ve kendimi dışarı atma haftası ilan etmiştim. Yaklaşık 3 haftadır uyanık olduğum her saati bilgisayar başında geçirmek zorunda kaldığım için baygınlık geçirdim. Yarın temizlikçi kadınla sosyalleşip (geçen hafta beni sattığı için şiddetli bir sosyalleşme seansı olacağını düşünüyorum!) spora gitmeyi, Çarşamba ODTÜ'den beri görüşmediğim bir arkadaşımla öğle yemeği, Perşembe TAC'den bir arkadaşımla İstanbul Modern ve öğle yemeği ve haftasonu planlarım şimdiden hazır. Ama Pazartesi günüm boş kaldı!! Olamaz!!

Bana çok yakın oturan yürüyüş ve yakın çevre alışveriş turları arkadaşımı aradım öğlene doğru... Baktım Gizem'den ses soluk yok, attım kendimi dışarıya... Tek başıma da olsam dışarı çıkmalıyım bu hafta!! Nişantaşı'na yürüdüm.. Remzi Kitap'a uğramayı düşündüm. (Aydın Doğan'ın D&R'ı protesto edilenler listemde hâlâ!) Lise yıllarında (galiba kütüphaneden alarak) okuduğum, ama bir kez daha okumak istediğim Lord Kinross'un "Atatürk" adlı kitabını almak istiyordum. (Aldım da... Okuduktan sonra yorumlarımı sizlerle paylaşacağım.)Rumeli Caddesi'nin neredeyse sonuna kadar gitmişken Şişli'deki Atatürk Müzesi'ne gitmeye karar verdim (daha önce hiç görmemiştim).

Burası Aralık 1918 ile 16 Mayıs 1919 tarihleri arasında Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele Çalışmalarını yürütürken kiracı olarak kaldığı ev... (Osmanbey Metro İstasyonu'ndan Şişli-Mecidiyeköy yönüne dönüp, yaklaşık 5 dakika yürüdükten sonra sağınızda görebilirsiniz. Adres: Halaskargazi cd. No:250 Osmanbey, Tel: 233 08 95)

Bu bina 1928'de İstanbul Belediyesi tarafından alınıp, 1942'de İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından Atatürk İnkılabı Müzesi olarak ziyarete açılmış. 1962 sonrasında çeşitli nedenlerle (yangın, restorasyon,vs.) kısa süreli aralıklarla kullanıma kapalı kalan müzenin en son restore edilip, yeniden açıldığı
tarih 1991 olmuş.

Bu küçücük iki katlı müzede neler göreceğinize gelince:

- Atatürk'ün yaşamına, Kurtuluş Savaşı'na, Erzurum ve Sivas Kongrelerine, TBMM'nin açılışına dair tarihi bilgilerin ve fotoğrafların olduğu panolar...

- Ressam İbrahim Çallı ve Zeki Kocamemi tarafından yapılmış yağlı boya Atatürk tabloları...

- Her zaman çok şık ve zarif olan Ata'mızın üniforması, frak takımı, armasını veya adının baş harflerini taşıyan mendilleri, yazlık ayakkabıları, kalpağı, şapkası, geceliği, çizmeleri gibi çeşitli giysileri... Sağ üst köşede duran süveteri tanıdınız mı?






















- Ve Atatürk'e ait çeşitli objeler göreceksiniz. Bunların arasında bana göre en ilgi çekici olanlardan bazıları: Atatürk'e ait termos, Amerikan Başkanı Roosevelt'in kendisine hediye ettiği müzik dolabı, altın ve gümüş kaplama değişik sigara tablaları, Nutuk'un 1927 tarihli ilk baskısı, 1 Kasım 1922'de Meclis'te saltanatın kaldırılışı sırasında kullanılan kalemler, Atatürk'ün yazdığı ve çevirisini yaptığı kimi kitaplar, takma dişleri, Anıtkabir'den getirilen bir kavanoz toprak, geniş bir Atatürk pul koleksiyonu...

















Plansız sokağa çıkmış olmama rağmen 10 Kasım etkinlikleri gerçekleştirmiş oldum. Bu küçücük müzeciğe gidip, görmenizi öneririm. (Ama yine de büyük beklentilerle gitmeyin, çünkü gerçekten burası bir müzecik!)

Hiç yorum yok: