Siz Vazgeçerseniz, Onlar da Vazgeçerler!
Videonun linki de budur.
Vazgeçmeyelim! Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirelim ve attığımız her adımda eskisinden daha tasarruflu ve duyarlı olmaya çalışalım. Küresel ısınmaya karşı alınabilecek bireysel önlemleri bir kez daha hatırlayalım:
* Standart ampulünüzü tasarruf ampulü ile değiştirin, yılda 75 kilogram (kg) karbondioksit tasarrufu sağlayın.
* Daha az araba kullanın. Daha sık yürüyün, bisiklet kullanın ve toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanın. Araba kullanmadığınız her 2 kilometre için 0,75 kg. karbondioksit tasarruf edeceksiniz.
* Otomobilinizin hava ve yakıt filtrelerinin her zaman temiz olmasına dikkat edin. Çok tozlu ortamlara yaptığınız yolculuklardan sonra mutlaka filtrelerinizi temizletin. Kirli filtreler fazla yakıt harcanmasına yol açar.
* Geri dönüşüme katkıda bulunun. Evinizden çıkan çöplerin sadece yarısını geri dönüştürerek yılda 1200 kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.
* Lastiklerinizi kontrol edin. Düzgün şişirilmiş lastiklerle litre başına aldığınız yol yüzde 3 oranında artacak. Her 4 litre benzin tasarrufu 10 kg. karbondioksiti atmosferden uzak tutar.
* Daha az sıcak su kullanın. Suyu ısıtmak için çok fazla enerji kullanmak gerekiyor. Daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg, giysilerinizi soğuk su ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg. karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.
* Ambalajları fazla olan ürünlerden kaçının. Çöpünüzü yüzde 10 oranında azaltarak 600 kg. karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.
* Su ısıtıcınızı ayarlayın. Isıtıcınızı kışın 2 derece aşağı, yazın 2 derece yukarı ayarlayın. Bu basit ayarlamayla yılda 1000 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.
* Elektronik cihazları tamamen kapatın. Evde ortalama 8 saat stand by konumunda bırakılan TV, DVD, müzik seti gibi elektronik cihazlar, yılda 450 kg karbon gazının atmosfere yayılması anlamına geliyor.
* Her yıl en azından bir ağaç dikin. Bir ağaç ömrü boyunca 1 ton karbondioksit emiyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
Bunları kendimiz yapıyoruz canım.Geçmiş yazılarımda bu konulara bende değinmiştim ama maalesef duyarsız bir toplumuz.Sadece bizimlede olmuyor.Çok çabalıyorum ama çevremde buna duyarlı insanları bulamıyorum.Toplum olarak bilinçlendirilmek lazım...Ben de tasarruflu ampülleri kullanıyorum.Evde veya iş yerimde televizyon, bilgisayar ışıklarını açık tutmuyorum.İşyerlerinde özellikle gündüz bile ışık yakanlara sinir oluyorum. geri dönüşümlü çöplerimi ayırıyorum vs..vs..
Olsun Mehtap.. Umutsuzluğa kapılmamak gerek.. Toplum olarak duyarlılık ve bilinç kazanılması için sürekli hatırlamak ve hatırlatmak gerekiyor. İki komşuyu, üç akrabayı, beş arkadaşını etkileyebilsen bile çok önemli bir fayda sağlamışsın demektir.. Ben her konuda "herkesin elinden gelenin en iyisini yapmasının" önemine çok inanıyorum. Bence en büyük eksiğimiz bu..
Sevgili Imge;
En ustte koydugun bir resimdir sanarsam. Ancak ben goremiyorum.
Cok haklisin. Yapacak bu kadar cok sey varken en kotusu hicbirsey yapmamak.
B
Bivet selam,
Aslında Youtube'dan bir video koymuştum ama her yerde Youtube'a girilemeyeceğini düşünmemişim. O yüzden linkini de ekliyorum şimdi (hem yazıya hem buraya).
(http://www.youtube.com/watch?v=UU0SP91D9Js)
Youtube sansürünü aşmış bir bilgisayardan izleyebilirsin..
Sevgiler..
Yorum Gönder