Çarlık Rusyası'ndan Sahneler

Geçen hafta sonu Pera Müzesi'ne gittiğimizde iki sergi birden gezdiğimizi söylemiştim. Birincisi Frida&Diego, ikincisi ise Çarlık Rusyası'ndan Sahneler sergisiydi. İlkini daha önce yazmış olduğum için bugün size ikincisinden bahsedeceğim.

Rus Devlet Müzesi Koleksiyonu'ndan 19. Yüzyıl Rus klasiklerinin bulunduğu sergide o dönem yaşantısı ve Rus kültürüyle ilgili bir fikir sahibi olabiliyorsunuz. Çalışma ve yoksulluk, çocukların dünyası, halk eğlenceleri, savaş ve ölüm ve kentsoyluları konu alan resimlerle ülkenin devrime kadarki yaşamının hemen her alanı yansıtılıyor. Gerçekçi Rus ressamlarının tabloları da fazlasıyla gerçek gibiler! Hatta hepsi de adeta birer fotoğraf gibi gerçek resimler.















Yukarıda sergi başlığının altında yer alan resim Ilya Repin'in üç yılda tamamladığı Volga Kıyısında Burlaklar adlı tablosu. Hemen sol yanında ise Vladimir Makovski'nin Düşkünler Evi'ni görüyorsunuz. Alt sıranın en solunda daha çok doğa resimleriyle ünlü Ivan Şişkin'in Çam Ormanı, Güneşli Bir Gün adlı eseri bulunuyor. Alt sıranın ortasında bir asker uğurlaması tablosu yer alırken en sağda ise Vasiliy Surikov'un Yaşlı Bostancı'sını görüyorsunuz.

Aşağıdaki kolajda ise daha çok çocuklu tablolardan bir seçme yaptım size. Üstte solda yer alan Vasiliy Maksimov'un Kör Usta adlı eserindeki ustanın ifadesini kesinlikle görmeniz gerek. Kör bir adam bu kadar mı güzel resmedilir! Hemen altındaki sınıfa bakan arkası dönük çocuk resmine ne dersiniz? Ya diğerleri? Hayran olunası ifadeler, renkler, görüntüler...















Rus gerçekçi resim sanatının kaynaklarından biri de yaşamı tüm karmaşasıyla sergileyen Rus edebiyatı olmuş. Gogol, Turgenyev, Tolstoy ve Gonçarov'un karakter betimlemelerinin başarısı resimlerde yansıtılan halk karakterlerinde de aynen görülebilir. Aşağıda da o dönemlerdeki kadın-erkek ilişkilerini yansıtan birkaç tablo bulunuyor. Kadınların genellikle yaşlı ve zengin erkeklerle evlendirildiği ve kadına değer verilmeyen bir utanç dönemi yaşanmış Rusya'da. Ama bahsettiğim dönem 1800lü yıllar olduğu için çok da korkunç gelmiyor kulağa. İnanır mısınız 2011'e girdiğimiz şu günlerde hâlâ kadına değer verilmeyen, genç kızların para karşılığında zorla evlendirildikleri, hatta bazen tecavüzcüleriyle evlendirilip namuslarının temizlendiği, kadının eve kapatılmak istendiği, töre cinayetlerine kurban gittiği ülkeler var!! Ne yazık, değil mi?  Neyse..

Aşağıdaki kolajda alttaki resimde Düğün Öncesi Eğlence'ye tanık oluyorsunuz. Ressam Aleksey Korzuhin'in eseri. Üstte sağda Firs Juravlev'in Sunağın Önünde tablosu bulunuyor. Soldaki adını ve ressamını hatırlamadığım tabloda ise yeni evli bir çift tebrik ediliyor.















Bence bu kadar yeter. Bu muhteşem tablolara dalıp gitmek ve Rus ruhunu keşfetmek için 20 Mart'a kadar vaktiniz var. Sakın kaçırmayın!

Hiç yorum yok: