Kutna Hora-Kostnice

Prag'daki üçüncü günümüzde Hlavni Nadrazi tren istasyonuna gidip Kutna Hora için gidiş-dönüş biletlerimizi alıyoruz. Kutna Hora'ya kalkan trenler genellikle Kolin aktarmalı oluyor. İki kişi gidiş dönüş 8 Euro gibi bir rakam ödüyorsunuz biletler için. Kutna Hora Mesto durağında inerseniz şehir merkezini de görmüş olursunuz (ki bence pek gerek yok; zira terk edilmiş bir kasaba gibi kendisi).  Ya da doğrudan Kutna Hora Sedlec'te inip Kostnice ya da Sedlec Ossuary olarak adlandırılan ve biz turistlerin Bone Church dediği Kemikli Kilise'ye gidebilirsiniz. Şehir merkezinde indiğinizde sizi kiliseye götürecek bir turist bus bulunuyor. Ya da hiç zorlamadan taksiye binin ve yaklaşık 3 Euro gibi bir rakama kilisede olun. 


Kilisenin içini gezmek için kişi başı 90 Çek kronu ödüyorsunuz. Bu da yaklaşık 3,5 Euro gibi bir tutara denk geliyor. Girer girmez İngilizce olarak kilisenin tarihçesini okuyabileceğiniz sarı sayfaları bulabilirsiniz. Sizler için de fotoğrafını çektim, okumak isteyenler aşağıya buyursunlar. ;)


Girişten itibaren kilisede gördüğünüz her şey insan kemiklerinden yapılmış. Avizelerden şamdanlara, kaselerden zırhlara kadar. İçeride 40,000 kadar insana ait kemik bulunuyor. Bunlar hem 1318 yılında veba salgınında ölen insanlara hem de 15. yy'da yapılmış Hussite Savaşları'nda ölenlere ait kemikler. Önceleri bu ölen insanların bedenleri kilisenin mezarlığında yer alıyormuş. 15. yy'da mezarlık kapatılınca kemikler kilisenin içine alınmış ve piramitler halinde üst üste yığılmış. 1870 yılında ise Frantisek Rint adındaki bir ahşap oyma ustası bu kemikler ve kafataslarıyla çanlar, kaseler ve avizeler gibi dekoratif şeyler yapmış. 



Kafatasları ve kemiklerde savaşın tüm şiddetini ve yıkıcı etkilerini görmek mümkün.


Burası ile ilgili daha detaylı bilgiler almak ve kilisenin içini ve dışını gezmek için bu Youtube linkine tıklayabilirsiniz. İlginizi çekerse Prag'da olduğunuz günlerden birini burayı görmeye ayırabilirsiniz. Biz yola çıkarken "nasılsa ikinci gidişimiz, 3,5 günümüz de var, bir gün Kutna Hora, bir gün de Terezin Toplama Kampı yaparız" demiştik. Ama şehirden ikinci kez o kadar etkilendik ve ayrılmak istemedik ki daha ilk günden günübirlik gezi sayısını bire düşürdük. O yüzden Prag'dan ayrılabilmeyi başarabilecek misiniz, kendinizi iyice bir tartıp ona göre kararını verin derim. ;)

Sırada yeme içme notları var. Benden ayrılmayın.;)

4 yorum:

Mehmet Bilgehan Merki dedi ki...

Ulaşım bilgileri gidecekler için çok yararlı. Biz Kutna Hora'ya tur kapsamında gidince önünde inmiştik. İçerideki kemiklerin daha önce vebadan ölüp gömülenlerin daha sonra çıkarılan kemikleri olduğu söylenmişti. Ayrıca kilisenin bahçesine gömülmenin de prestjli olduğu anlatılmıştı. (aklımda kalanlar)
Bir de galiba bir kurukafanın gözünü didikleyen bir karga vardı, kurukafanın Türk'ü (Osmanlıyı) sembolize ettiği söylenmişti.

Imge dedi ki...

Mehmet Bilgehan Merki,

Evet, kemiklerin hepsi mezarlıktan çıkarılan kemiklermiş (hem veba hem de savaşta ölenlerin daha önce dışarıdaki mezarlıkta gömülü olan kemikleri). Kurukafa ve karga hikayesini de bilmiyordum, ilginç bir bilgi oldu, teşekkürler.. ;)

Klio'nun Şarkısı dedi ki...

Çok merak ediyorum bu kiliseyi. Prag'a gidersem muhakkak uğrayacağım. Henüz gitmediğim halde tanıtmıştım blogumda:)

Imge dedi ki...

sezer eser perker,

Ben de çok merak ediyordum ama hem kiliseyi hem de kasabayı açıkçası beklediğimden daha az etkileyici buldum. Beklentileri ona göre ayarlamakta yarar var yani. ;) Ama yine de görülmeye değer - tabi Prag'da en az 3-4 gününüz olacaksa.

Sevgiler.