Kapanışı Amsterdam Evleriyle Yapıyorum!

Amsterdam'ın eğlence hayatı ve özgürlükler şehri olarak tanınmasına neden olan diğer birtakım çılgın yönlerinin yanı sıra kültür, sanat, spor, mimari gibi başka birçok özelliğinin olduğundan da bahsetmiştim. Benim en hoşuma giden yönü ise şehrin son derece estetik mimari dokusu oldu.

Bu şirin, masal evlerine benzeyen, birbirlerine bitişik nizam dizilmiş, az katlı evlerin bir özelliği daha bulunuyor. Bu evlerin çoğu kancalı! Nasıl mı? Başınızı kaldırıp üçgen çatıların önünden uzanan çıkıntıya bakın. Gördünüz mü kancaları?

















Çatıda gördüğünüz bu kancalar evlere mobilya ya da başka büyük eşyaları taşımak için kullanılıyorlar. "Kapıları yok mu bu evlerin?" dediğinizi duyar gibi oldum. Hemen cevap vereyim. Evlerin kapıları var, ama binalar zaten daracık olduğu için kapılar da ona uygun şekilde yarım kapı genişliğinde. Bakınız bir kapı örneği:




Gördüğünüz gibi iki mağazanın arasındaki bu daracık kapı, apartmanın giriş kapısı oluyor. Neredeyse evlerin pencerelerinin bile yarısı kadar! Peki, evlerin ve dolayısıyla da kapıların neden bu kadar dar yapıldığını merak ediyor musunuz? Bunun nedeni Amsterdam'daki binaların taban alanlarına göre vergilendirilmesiymiş.






Yani az vergi vermek için daracık evleri, küçücük kapıları, tek kişinin geçebileceği merdivenleri yapmışlar. Sonra bir bakmışlar ki eşyaları içeri sokamıyorlar. Hemen binaların tepesine kancayı takıp eşyalarını kapıdan değil bacadan sokmanın yolunu bulmuşlar! Güzel sistem! Hatta kullanıldığına da bizzat şahit oldum! Kocaman çuvalımsı bir şeyin içinde atılacak inşaat malzemeleri gibi bir şeyler indirdiklerini gördüm, ama o sırada ellerim çok üşüdüğü için kendilerini eldivenden çıkarıp olay anının fotoğrafını çekmeyi gözüm yemedi! :)

Bir gezi yazısı dizisinin daha böylece sonuna geldik mi? Geldik. Bundan sonraki gezi yazısı ne zaman olur bilmiyorum. (Bu ay içinde Karayipler seyahati kazanacağım için Mart ortalarında size "egzotik ada" yazıları yazabilirim. :) ) O zamana kadar daldan dala konularla bir arada olmaya devam!

Hiç yorum yok: