City's: Paşa ve Bir Çığlık Yükseliyor İçimde

Yolunuz Nişantaşı'na düşerse ve City's AVM'nin yakınlarındaysanız görebileceğiniz iki sergiden bahsetmek istiyorum. Biri sinema katına çıkmadan önce, alışveriş merkezinin son katında uzun zamandır devam eden ve bu haftasonu bitecek olan İsmail Acar'ın sergisi. Ressam, "Paşa" temalı sergisinde geleneksel form çeşitlemelerine (nar, gül, lale, İstanbul, sultan ve harem, vs) yer vermiş. İsmail Acar'ın narlarını görmenizi gerçekten tavsiye ederim. Adeta bir fotoğraf kadar doğal ve gerçekçi resimlerdi! (Bu arada bu katta fotoğraf çekmek yasaktı, o yüzden size narları gösteremeyeceğim.)

İkinci sergi ise Canan Güldal'ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde açılan ve 28 Mart'a kadar devam edecek olan mini sergisi. Canan Güldal, serginin açıklama kısmından okuduğumuz kadarıyla resimlerinde "kadın" temasının baskın olduğunu söylemiş. İlk bakışta suskun, daha dikkatli bakıldığında ise ayakları yere sağlam basan kadınlar göreceğimizi belirtmiş. Karşılarına çıkan tüm olumsuzluklara rağmen yılgınlığa kapılmayan ve boyun eğmeyen kadınlar...Bedenleriyle barışık, hayat üzerine kafa yoran, kendi doğaları üzerine düşünen, sorgulayan, düşler kuran kadınlar... Kendi dünyalarında sessiz bir çığlığı büyüten kadınlar..

















Yine Canan Güldal'ın tabloları ve dolayısıyla kadınlarıyla ilgili yaptığı açıklamalardan alıntı yaparak devam edeceğim. "Her kadın bir diğerinin yalnızlığına dokunmalıdır, dokunabilmelidir. Bunu başardıklarında, büyüttükleri o sessiz çığlık, önlerine dikilen tüm engelleri dümdüz edip geçen bir çığa dönüşecektir çünkü."

Ne kadar güzel ve doğru bir ifade, değil mi? Ne yazık ki, biz kadınların en büyük eksikliklerinin bunu yapamamak olduğunu düşünüyorum. Genel olarak EQ'su daha yüksek, algıları ve hisleri kuvvetli, anlayışlı ve duyarlı kadın cinsinin kendi hemcinsleriyle arasındaki dayanışmanın ve paylaşımın inanılmaz zayıf olduğunu görüyorum. Kadınların pek çok yönden erkeklerden üstün özelliklere sahip olduklarını düşünsem de bu noktada da kendi hemcinslerimi eleştirmeden geçemeyeceğim. Erkeklerin de birbirlerine destek olma, koruma, kollama, yardım anlamında -kimi zaman yüzeysel olsa bile- bizlerden daha başarılı olduklarını düşünüyorum. Kadınlar, manevi anlamda kendilerini bunu yapmayı öğrenecek kadar zenginleştiremedikleri sürece sessiz çığlıklar atan taraf olmaları da çok şaşırtıcı olmayacaktır. Kadının kadına destek olmayı acilen öğrenmesi gerekir!

Hiç yorum yok: