Aşktan ve Gölgeden ve Atomların Dansı

Evet, el atmadığım konu kalmasın diyen çevirmen blogger İmge Tan'ın çevirdiği son kitap raflarda sevgili okurlar! Bu kez popüler bilim serisinden bir kitapla karşınızdayım: Atomların Dansı! Biraz Kuantumdan Zarar Gelmez kitabının ödüllü yazarı Marcus Chown, bu kez Evren hakkında bilmemiz gereken her şeyi anlatıyor bize. Yine anlaşılır örneklerle ve sade bir biçimde elbette. Ders olarak fizikten hiçbir zaman çok hoşlanmamışımdır (hatta her zaman kaçmışımdır), ama fizikçi kardeşim Ongun'un bir fizik olayını hayattan örneklerle ve anlayabileceğim bir şekilde anlatışını dinlemeyi çok severdim. Merak edilen bir konuyu formüller, başka bir dil kadar yabancı gelen kelimeler ve semboller olmaksızın gündelik yaşamdan örneklerle öğrenmek gibisi yok. İşte Marcus Chown da o açıdan aynı Ongun! :)  Camdaki yansımanızdan yola çıkarak evrenin rastlantısallık esasları üzerine kurulu olduğunu ya da ayarı bozuk bir TV'deki hareketsiz bir görüntü ile büyük patlama arasındaki bağıntıyı size son derece sade ifadelerle anlatıyor. İçinde yaşadığımız bu Evren'i merak ediyorsanız bu kitabı da keyifle okuyabilirsiniz. Yine de Bilim ve Felsefe serisinden çıkan bir kitap olduğunu  hatırlatırım.


Bahsedeceğim ikinci kitap ise bir roman. Her gittiğimde yeni bir şeyler bulduğum D&R 4 TL'lik kitaplar bölümünden aldığım Aşktan ve Gölgeden adlı romanı bir solukta okudum ve çok etkilendim. Şilili yazar Isabel Allende'nin bizi askeri diktatörlüğün pençesinde kıvranan bir Latin Amerika ülkesinde değişik sınıflardan insanların yaşadıklarına götüren bu harika romanının etkisinden uzun süre kurtulamayacağım sanırım.  "Bu öykü, birbirlerini amansızca seven, böylece sıradan bir varoluştan kendilerini sakınan bir kadınla bir erkeğin öyküsüdür..." diye bir notla kitaba başlayan yazarın aşık çifti Francisco ve Irene'nin ülkelerindeki korkunç düzene ve insan yaşamının ucuzluğuna rağmen verdikleri cesur mücadele akıllardan kolay kolay çıkmayacaktır. Biri eğitimli orta sınıftan diğeri ise köylü sınıfına mensup Leal ve Ranquileo ailelerinin farklı şekillerde olsa da yaşadıkları dramlar, yüksek sınıftan olmasına rağmen bencil ve duyarsız annesi Beatriz'in aksine gerçeklerin ortaya çıkması için var gücüyle çaba gösteren genç gazeteci Irene, Floresler ve Ranquileolar'ın kızları Evangelinalar'ın hüzünlü öyküleri ve daha neler neler. Isabel Allende'nin Ruhlar Evi ve Paula'sını almak aklımdaydı ama açılışı bu kitapla yapmış oldum. Artık tüm eski kitaplarını alıp okumak farz oldu. Sizi bilmem ama ben çok seviyorum bu Güney Amerikalı yazarların büyülü gerçekliklerine dalmayı. Size de tavsiye ederim...

5 yorum:

SvGLove dedi ki...

Imge'ciim tebrik ederim! Yakinda bu kitabi elde edecegim icin pek mutluyum;) Ben de severim fizigi, kanunlarini ama esim bayilir! Onun icin harika bir hediye olacak. Ben de merakla okuyacagim cevirini;)

Guney Amerikalilarin fazla sokulgan hallerinden arkadas cevresi itibariyle pek hosnut degilim ama yazarlarini deneyelim bakalim. Aklimda!

Sevgi'ler;)

Imge dedi ki...

Sevgicim süpersin, yorumlarınızı bekliyorum o zaman..:)

Kitap olarak da bu, Isabel Allende'nin en bilinmeyen kitaplarından biriymiş aslında. Şimdi o daha popüler olmuş ve kendi yaşam hikayesinden kesitler de olan Ruhlar Evi ve Paula'yı da alacağım. Çok beğendim çünkü. Sen de ilk önce tadımlık bir tane al istersen, beğenirsen doyumluk alırsın..:))

Sevgilerimle..

Imge dedi ki...

Aaa.. Bu arada Türkiye'ye geliyormuşsun yakın zamanda, az önce gördüm blogunda.. İstanbul'a geliyorsan ve zamanın olursa istersen bir kahve içmelik buluşuruz, sana kitabı verebilirim de aklında olsun. Bana uyar diyorsan mailime beklerim..:))

Bengi Özkan dedi ki...

Tebrikler, hayırlı olsun, ilk fırsatta alacağım..

Sevgiler,

Bengi

Imge dedi ki...

Çok teşekkürler, Bengi.. Sevgiler..