Kensington Sarayı

1689'da William ve Mary tarafından alınmış olan bu mütevazı malikane yaklaşık elli yıl boyunca kraliyet sarayı olarak kullanılmış. Ama en çok Prenses Diana'nın evliliğinden ölümüne kadar yaşadığı yer olarak biliniyor biz turistler tarafından, çaktırmayın. 

Kral ve Kraliçe odaları olarak iki bölüm halinde gezilen bu minik sarayın içi sizi biraz hayal kırıklığına uğratabilir. Çünkü nispeten boş bir saray. Ya da çoğu yer temsili doldurulmuş. Daha fazlasını bekliyor muydum? Evet. Gezdiğime pişman mıyım? Hayır. Ama Diana'nın ve Kraliçe'nin kıyafetlerini göremedik, ona üzüldüm gerçekten. 

Neyse, tura Kraliçe'den başlayalım bakalım. Solda gördüğünüz bavullar seyahat aşığı Kraliçe Mary'ye aitmiş. Pek bir empati kurdum kendisiyle. Ve 32 yaşında ölmüş olmasına çok üzüldüm. Odalarda dönem gazetelerinin çoğaltılmış kopyalarını, minderin üzerine oturunca konuşan duvarları ya da kulağını yaklaştırınca saray dedikodularını fısıldayan gramofonları görürseniz şaşırmayın.  


Kral daireleri her sarayda olduğu gibi çok daha ihtişamlı. Bu bölümde değerli tablolar, önemli toplantı salonları, William Kent'in üç boyutluymuş gibi görünen tavan resimleri, gösterişli avizeler, vs göreceksiniz. 


Bu bölümdeki en önemli odalardan biri de Cuppola Room (Kubbeli Salon). Burası daha çok bir balo salonu olarak kullanılmış da denebilir. Anlayacağınız dans ve müzik baş roldeymiş bu kubbeli odada. 


Diana'nın giysilerini görememiş olabiliriz ama kraliyet giysilerinden birkaçını gördük sarayın bir bölümünde. Kralın taç giyme töreninde giydiği kadife pelerini üstümde düşününce bana fenalık geldi. O dönem sarayda yaşayan bir kraliçe olsaydım adım ya Düşen (ya da Düşüren) Kraliçe'ye çıkabilirdi.Bu giysilerle bırak yürümeyi nefes almak bile çok zor dostum!


Mutsuz bir çocukluk geçirmiş olan Kraliçe Victoria'nın kaldığı saray odaları var sırada. Günlüklerine yazdığına göre çocukluğunda saraydaki hamamböcekleriyle arkadaşlık edecek kadar yalnız ve mutsuz olan Kraliçe gün gelmiş tahta geçmiş ve 20 Haziran 1837'de tam da İso'cumun oturduğu yerde oturarak Red Room'da (Kırmızı Salon) ilk kabine toplantısını yapmış. 


Kraliçe Victoria'nın çocukluk dönemine, kocası Prens Albert'le olan yaşamına, av eşyalarına, köpeklerine ve dokuz çocuğuna ait pek çok şey bulunan sarayın bu bölümünün diğer yerlere göre daha dolu olduğu kesin! :) Bu arada kraliyet çocuğu olunca beşik böyle oluyor demek, sevgili okur. Şu beşiğin havasına bakar mısınız? Yanında ve altında kraliçenin oyuncakları, çocukluk giysileri bulunuyor. Bu minyon kraliçe büyük bir aşkla bağlı olduğu Prens Albert'i kaybettikten sonra ömrünün sonuna kadar yasını simgeleyen siyah giysiler giymiş. 


Çıkarken ya da girmeden önce sarayın muhteşem bahçelerini gezmeyi ve orada da Kraliçe Victoria'ya bir selam vermeyi unutmuyorsunuz, ona göre. Ziyaret saatleri ve online bilet için buraya bakabilirsiniz. 


Sırada büyük bir hayal kırıklığı olan Tower of London var. Yani ayıp etmiş olmak istemem ama orada geçirdiğim zaman yerine bir pub'da oturup iki bira daha içmiş olmayı tercih edebilirdim. Ne gereksiz bir yermiş yahu! Neyse, anlatacağım bilahare.

O zamana kadar hoşça kalın ve hafta sonunu çok güzel geçirin! :)



2 yorum:

Judy Abbott dedi ki...

Prens william ile cici eşi kate de kensington sarayında yaşayacaklar, restore ediliyormuş saray. Kensington'ın sarayından ziyade parkını seviyorum ve minicik peter pan heykelini:)ı

Imge dedi ki...

Yakışır!! Royal bebeye de yakışır..:) Bir çeyrek falan hazır ettin mi bakalım? :)