Peterhof Sarayı

St. Petersburg gezimizin bir gününü iki tane yazlık saray gezmeye ayırdık. İkisi bir arada biraz fazla oldu, kabul. Ama ikisi de gerçekten görülmeye değerdi. Yine de birinden birini seçmek zorundaysanız, en görülmeye değer olanının Peterhof Sarayı olduğunu söyleyebilirim.  

Yine Çar I. Petro'nun Avrupa hayranlığı nedeniyle ortaya çıkan bir saray bu. Versailles'ya benzeyen bir yazlık saray istiyorum diyerek bu sarayı yaptırmış. 1700lerin başlarında tamamlanan sarayın ilk hali şimdikinden çok daha farklıymış. Zamanla hem saraya hem de bahçeye eklemeler yapılarak şimdiki haline dönüşmüş bu saray. İçinde fotoğraf çekilmeyen bu sarayın içinden bile daha güzel olan kısmı ise bahçeleri. Ama sarayın da neye benzediğini görelim tabi önce. ;)


Finlandiya Körfezi'nin güney kıyısında yer alan bu yazlık saraya Baltık Denizi yoluyla ulaşım da mümkün. Sarayın önünde uzanan havuz, nilüferlerle dolu bir kanal boyunca devam ederek Baltık Denizi'ne açılıyor. 


Saray bahçelerinin en etkileyici bölümü ise hiç şüphesiz fıskiyeleri. 142 fıskiye ve 64 çeşme var bu sarayda. Aralarda da 37 adet yaldızlı bronzdan yapılmış heykel. Suyu bol memlekette, engebeli arazide ve çift seviyeli bir sistemle kurulmuş bu bahçe düzeninde fıskiyelerin pompayla ya da dışarıdan destekle çalıştırılması gerekmiyor. Hiç anlamadığım fizik kuralları sayesinde fıskiyeler doğal olarak fışkırıyorlar zaten. Hatta bu sistemin nasıl çalıştığını anlatan bir bölüm bile varmış sarayın içinde. Ben üzümü yiyenlerdenim, bence siz de sistemi falan boş verip fıskiyelerin tadını çıkarabilirsiniz, sakıncası yok. ;)



Bu arada bu güzel saray da şehirdeki diğer pek çok yapı gibi II. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından ele geçirilerek üs olarak kullanılmış. Ancak bahçedeki heykeller bombalamalardan zarar görmesin diye gömülerek saklanmış ve sonra sapasağlam yeniden yerlerine dikilmişler. Harika bir çözüm olmuş, helal olsun akıl edene.

Sırada Puşkin Kasabası'nda yer alan Katerina Sarayı var. Yine bir yazlık saray bizi bekliyor, atlayın otobüse, gidiyoruz. 

Hiç yorum yok: