Ressam Sabiha Rüştü Bozcalı

Nasıl hayran olunası bir kadın! Ne modern, ne yaratıcı, döneminin ne kadar önünde. Hayran olmamak elde değil. Ressam Sabiha Rüştü Bozcalı sergisi Salt Galata'da devam ediyor. Bu ay sonu sona erecekti ama tarihi bir hafta daha uzatıldı, haberiniz olsun. O yüzden 6 Mart'a kadar ne yapıp edip görün bu harika kadının yaptıklarını ve yaşam öyküsünü. 


Osmanlı İmparatorluğu'ndan Cumhuriyet'e geçiş döneminde yetişen ressam ve Türkiye'nin ilk kadın illüstratörlerinden olan Sabiha Rüştü Bozcalı'nın yaşamına (1904-1998) odaklanan sergide sanatçının çeşitli desen, resim, fotoğraf, günlük, mektup ve kartpostalları ile katkıda bulunduğu yayınlar yer alıyor. O zaman önce reklam ve afişler için yaptığı çizimlerden başlayayım.


Annesinin teşvikiyle beş yaşında resme başlayan sanatçı, 15 yaşından itibaren farklı dönemlerde Berlin, Münih, Paris ve Roma’da; Lovis Corinth, Moritz Heymann, Karl Caspar, Paul Signac ve Giorgio de Chirico gibi dönemin tanınmış ressamlarının atölyelerinde çalışmış. 1928-1929 yıllarında, İstanbul’daki Güzel Sanatlar Akademisi’nde Namık İsmail’in atölyesine devam etmiş. Neo-Empresyonist ressam Paul Signac’ın “kabiliyetli, resim sanatının gerektirdiği hassasiyete sahip ve kendini tamamen bu mesleğin zorlu çalışmasına adayan biri” olarak tanımladığı Bozcalı, manzara ve natürmortlar yapmış ama özellikle portreleriyle dikkati çekmiş bir isim. 1932'de hakkında çıkan bir haber ve kara kalem nü çalışması var aşağıda. 


Bunlar ise suluboya çalışmalarından birkaç örnek. Ne kadar güzeller değil mi?


Aşağıda Beyoğlu Mis Sokak'taki Efi Apartmanı'nda bulunan dairelerine taşındıkları dönemlerde tuttuğu günlükten notlar var. Ve apartmanın olduğu sokağın çizimi. Arabalar, eski binalar ve balkonlar nasıl da Avrupa şehirlerini andırıyormuş o dönem. Sene 1941 bu arada. Yanlış dönemlerde doğmuşuz, kesin bilgi!


Bir tarafta Vatikan'ın resim galerisindeki Raffaello'nun Transfiguration eserini kopya etmiş, diğer tarafta Yassıada duruşmalarını izlerken çizim yapmış bir kadın Sabiha Rüştü Bozcalı.


Ve 1887 doğumlu annesi Handan Hanım'ın giyimi kuşamına, kızına yazdığı mektuplara, posta pullarından yaptığı kolajlara bakınca ister istemez zarafet, asalet, yaratıcılık, açık fikirlilik gibi özelliklerin genetik geçişi olduğunu düşünüyorsunuz. 

  
Salt Galata'daki sergisini gezene kadar hiç tanımadığım, adını bilmediğim bir isimdi Sabiha Rüştü Bozcalı. Ne ayıp, ne büyük kayıpmış. Bu kadar ilham verici bir isimle geç de olsa tanıştığım için çok mutluyum. Siz de kaçırmayın lütfen onunla tanışma fırsatını. Çok etkileneceksiniz bu ışık saçan kadından. 

İyi gezmeler.

4 yorum:

Esin Bozdemir dedi ki...

İmge'cim bu harika kadının adını ilk kez duyuyorum ben de. 'Sabiha Rüştü Bozcalı'nın yaptığı resimlere bayıldım. Bir de, şu meşhur Yapı Kredi Bank.nın Leyleği de Sabiha Hanım'ın illüstrasyonu imiş!..doğrusu bilmiyordum. Ajandasındaki notları okurken hem o dönemin daha aydın kadın profilleri gözümde canlandı, hem de yazdıkları, sokağın görüntüsü.. kalite, zarafet hepsi.. duygulanmamak ne mümkün!. Çok kısa bir süre önce aslında o taraflara işim düşmüştü, hiç aklıma gelmedi Salt Galata'ya gitmek. Gitmeyi çok isterim. Paylaşım için teşekkür ederim. Sevgilerimle..

Klio'nun Şarkısı dedi ki...

Yazmışsınız:) Dolu dolu bir yaşam, müthiş bir yetenek. Dediğiniz gibi zamanın ilerisinde bir kadın. Sergiyi görmeli. Fırsat bulup paylaşamadım ben, emeğinize sağlık.

birdunyafikir dedi ki...

Sanıyorum geçen gün trt türk kanalında kendisini tanıtan bir program vardı. Bebeğimle ilgilendiğim için pür dikkat dinleyemedim ama ilk kadın illüstratör ifadesi dikkatimi çekmişti.

Imge dedi ki...

İzler ve Yansımalar,

Bir hafta daha var, ne yapıp edip görmelisin o sergiyi Esincim. Çok seversin diye tahmin ediyorum. Ben senin blogunda gördüğüm ve merak ettiğim Fransız Kültür'deki fotoğraf sergisi için geç kalmışım fark ettim ki, sen benim yaptığımı yapma, n'olur. ;) Sevgiler.

Sezer Eser Parker,

Evet yazabildim fazla gecikmeden. Kapanış 6 Mart olduğu için gecikmek istemedim daha doğrusu. Bir kişi bile görüp gitmeye karar verse kârdır ne de olsa. Sevgiler.

Beyza Aydın Başer,

Gerçekten zamanının çok ötesinde, çok yönlü bir kadınmış. Bebişle gidebilir misiniz bilemem ama görmenizi isterdim yaptıklarını. Sevgiler.