
Araştırmacı yazar Mert Sandalcı'nın 20 yıllık çalışmasının ürünü olan koleksiyonuna sahip çıkan Efes Pilsen'in sponsorluğundaki bu sergideki eserler Osmanlı’da içki tüketiminin şer’i kurallarla yasaklanmaya ve denetilmeye çalışılmadığını ortaya koyuyor. Geçmişin sosyal hayatında biranın yerinin yeniden keşfedilmesini sağlarken, biranın sosyal hayatta hep var olduğunu belgeliyor. Osmanlı'nın, katı kuralların egemen olduğu bir imparatorluk olmadığı gibi, Avrupalı yaşam biçiminden izler barındıran bir devlet olduğuna ve hatta Cumhuriyet sonrası bazı uygulamaların Osmanlı’daki serbestliğin gerisinde olduğuna işaret ediyor.
Sekiz bin yıllık bir geçmişe sahip olan biranın Osmanlı'dan Cumhuriyet'e kadar olan dönemde toplumsal hayattaki yerini belgeleyen bu koleksiyonda birbirinden ilginç objeler, belgeler ve fotoğraflar göreceksiniz. Osmanlı'da birahaneler var mıydı? Bomonti semtinin adı bira üreticisi Bomonti ailesinden mi geliyor? Ankara Bira Fabrikası'nın kuruluşu ve Tekel birasının meşhur onlu kasaları ile ilgili resimleri görmek ister misiniz? Osmanlı bira bahçelerinde biranın hangi kupalarda içildiğini merak ediyor musunuz?
O zaman İstanbullular 19 Nisan'a kadar Garajistanbul'da; Ankaralılar 23 Nisan-5 Mayıs arası Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde; İzmirliler ise 13 Mayıs-31 Mayıs arası Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde biranın sosyal tarihinin bir dönemini kapsayan keyifli bir yolculuğa çıkabilirler.
Hatta üstüne de kocaman bir Arjantin bardakta buz gibi bir bira içip keyiflerine keyif katabilirler. Bence sakıncası yok! Şerefe! :)
1 yorum:
Yorum Gönder