Granada

Elhamra Sarayı'nı gezdikten sonra Granada'nın büyük bir kısmını bitirmiş sayılıyorsunuz. Yine de şehrin geri kalanında da neler göreceğinizden bahsetmeden olmaz. Birbirinden estetik sokakları, meydanları ve tarihi dokusu bozulmamış yapılarıyla tipik bir Avrupa şehri burası. Ama Akdeniz ve Arap özellikleri de taşıyor. Şehrin en önemli yapılarından biri elbette Katedral ve Kraliyet Şapeli (Capilla Real): (aşağıdaki ilk kolajda sol altta ve sağ üstteki görüntüler onlara ait). 16. yüzyılın başlarında yapılmış olan bu katedral ve şapelin içinde İspanya hükümdarlarından Kral Ferdinand ve Kraliçe Isabel la'nın mezarları bulunuyor. Her birinin girişi  ayrı ve 4 Euro (biz girmedik, insan bir süre sonra katedral ve kule manyağı olduğunun farkına varınca her önüne gelen kapıdan içeri girmeme ve her görüğü merdiveni tırmanmama sağduyusunu kazanıyor.:) ). 


Bu şehirde yapılabilecek en keyifli şeylerden biri de bence minik bir nehir olan Darro Nehri boyunca uzanan yoldan yürüyerek "çingene mahallesi" olarak bilinen Albayzin'e çıkmak. Beyaz evleri ve dar sokaklarıyla kendinizi başka bir şehre gelmiş gibi hissedeceğiniz bu semtin değişik yerlerinde harika Elhamra görüntüleri yakalayabilirsiniz. O görüntülerden en güzelini (bkz. bir önceki yazımın son fotoğrafı) yakalayacağınız yer Mirador de San Nicholas, yani San Nicholas Kulesi. Albayzin'e tırmanırken Sacromonte okuyla kıvrılan bir ara yol daha göreceksiniz. İşte artık şehrin en tepesine çıkıyoruz. Burası geleneksel flamenkonun kalbinin attığı yer. Üst üste görünen bu mağara evlerin (sağ alt resim) hemen hepsinde gerçek flamenko gösterilerini izlemeniz mümkün.  

Burada "Tablao" adıyla başlayan ve masada oturularak sahnelenen bir şovu izleyebileceğiniz yerlere gitmeyin. Onu Madrid'de ya da Sevilla'da yaparsınız. Zambra adı verilen ve İspanyol çingeneleri tarafından yapılan bu flamenko türünü aşağıdaki gibi bir yerde izlemeniz gerekiyor. Granada'da görülmesi gereken de tam olarak bu. Biz de bunu en uzun süredir yapan yerlerden biri olan Maria la Canastera'yı tercih ettik. Kişi başı 20 Euro olan bu şov da Garanada'da yaşanması gerekenler arasındaydı. Yanlara sıralanmış sandalyelere kurulun ve seri ve estetik el-ayak vuruşlarının, sert ifadelerin, sert ama hüzünlü müziğin tadını çıkarın. Dönerken tüm gün yürüdüğünüz ve kanınızda bol miktarda İspanyol şarabı dolaştığı için muhtemelen yorgun olacaksınız. Taksi ya da mekanın size ayarlayacağı bir minibüsü kullanarak merkezi bir meydana ulaşabilirsiniz (kişi başı 2 Euro gibi tutacaktır). 


Granada'da alışveriş için önerilen yerlerin başında Alcaiceria geliyor. Aşağıda girişini gördüğünüz bu daracık alışveriş sokağında sağlı sollu dükkanlar bulunuyor. Bunlar hediyelik eşyalar satan dükkanlar (ve açıkçası çok da özellikli bir şey gördüğümü söyleyemem) ama bir zamanlar burası ipek ticaretinin merkeziymiş. Yine alışveriş için önerilen ve hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu başka bir sokak da Elhamra girişlerinden birinin bulunduğu Cuesta Gomerez


Son olarak yeme-içme konusunda bir önerim olacak. Gitmeden önce yaptığım araştırmalarda ağırlıklı olarak tapas barlara baktım, çünkü İspanya'da restoran yemeği yemek yerine o nefis tapas çeşitlerinin tadına bakmayı tercih ediyorum. Ayrıca daha önce de bahsetmiştim: tam bana göre bu tapas olayı. Minik minik mezeler ve şarap! Daha ne olsun. Granada'da özellikle önereceğim adres: Bodegas Castaneda olacak. Pek çok kez göreceğiniz "bodegas" kelimesi şarap evi ve tapas bar karışımı ve birleşimi gibi bir anlama geliyor. Çoğunda İngilizce menü de bulunan mekanlarda damak zevkinize uygun olan lezzetlerden seçebilirsiniz. Biz özel tapaslardan oluşan iki kişilik bir tabak ve yanına de garsonun spesiyal olarak önerdiği (ve gerçekten harika bir tat olan) domates, biber ve sarımsakla sotelenmiş karidesten söyledik. House wine'ları da çok lezzetli olan mekan Calle Almireceros 1-3 adresinde sizleri bekliyor. .


İçerinin boş olduğuna bakmayın, biz erken gittiğimiz için öyle. Bir iki saat içinde dolup taşıyor olacak ama biz o saatlerde Zambra izliyor olacağız. Yarın da erkenden yola çıkıp önce Cordoba'yı görecek sonra da Sevilla'ya gideceğiz. İki gece kaldığımız ve bir buçuk gün geçirdiğimiz Granada'ya hiç de az şey sığdırmamışız değil mi?

Cordoba'yı merak edenler benden ayrılmasın derim.:)

4 yorum:

Benden Bizden dedi ki...

Zambra deneyimi süpermiş, bir daha gidersem diye not alıyorum hemen :)

Imge dedi ki...

Evet, kesinlikle değişikti..:)

Esin Bozdemir dedi ki...

En çok gidip görmek istediğim yerler...Granada'ya ne çok şeyler sığdırmışsınız öyle!..şu sıralar pek yerimden kıpırdayamayan ben, sayenizde gezmiş gibi oluyorum inanın:) gezi notlarını, aklımın bir köşeciğine yazıyorum ve bu yıl leylekleri havada görebilmeyi çok istiyorum...

iyi gezmeler sevgili imgetan...

Imge dedi ki...

Esmir,

Çok teşekkürler..Her şehre gerçekten çok şey sığdırdık ama şehirler de bize çok yardımcı oldular sağ olsunlar. :) Hepsi küçük ve kompakt şehirler olarak bir günde her şeyi -hem de yürüyerek- yapmaya imkan veren yerlerdi. Umarım en kısa zamanda leyleği havada görürsün ve yolun düşer oralara.. Beğeneceğine eminim.

Sevgiler..