Çöl ve Deniz Arasında

Sırada Pera Müzesi'ndeki ikinci sergi var: Çöl ve Deniz Arasında. Üç binin  üzerinde eseriyle Ortadoğu'nun en önemli müzelerinden biri olan Ürdün Ulusal Güzel Sanatlar Galerisi'nden bir seçkiyi bizlerle buluşturuyor Pera Müzesi. Bu sergi de aynı Nickolas Muray sergisi gibi 21 Nisan'a kadar görülebilecek. 

Bu sergide sergilenen yapıtlar, resimden, çizim, gravür, seramik ve heykele çeşitlilik gösteriyor. Bölgedeki çağdaş sanata ilişkin olabildiğince net bir anlayış sunabilmek için, sergiye farklı kuşaklardan sanatçılar, farklı üslup ve akımlar dahil edilmiş.

Cezayir, Fas, Filistin, Libya, Lübnan, Mısır, Suriye, Tunus ve Ürdünlü 44 sanatçının farklı üslup ve akımları örnekleyen 52 yapıtından oluşan serginin, Akdeniz’deki Arap ülkelerinin modern ve çağdaş sanatına olduğu kadar bu ülkelerin birbirinden ilginç, renkli ve zengin kültürlerine ışık tutacağı da anlaşılıyor. 


Aşağıdaki kolajda sağ altta gördüğünüz çalışmanın adı Arap Baharı.  Khalid Khreis adlı Ürdünlü sanatçıya ait. Üstündeki Baya adında Cezayirli bir sanatçıya ait. Oraların renkleri, desenleri, figürlerini görebilirsiniz. Sol attaki resim ise Mısırlı sanatçı Inji Aflatoun'un Çiftçilerin Damları adlı çalışması.  


Arap dünyası, Batı’da bilindiği şekliyle tuval resmiyle, 20. yüzyılın başlarında tanışmıştır. Yerli sanatçılar, çoğunlukla Avrupa’daki eğitimlerinden dönüp, yurtdışında öğrendikleri Batılı teknikleri öğrencilerine aktarıncaya kadar, bu okulların hepsinde yabancı hocalar ders verdiler. Buna bağlı olarak, erken dönem Arap sanatçıları, gerçekçilik, romantizm ve izlenimcilikten, daha sonra kübizm ve diğer akımlardan etkilenmişlerdir. Çağdaş Arap sanatının gelişimini yakından izleyenler, onun çeşitli bölgesel ve uluslararası olaylara tepki verdiğini görürler. Başlangıcından beri çağdaş Arap sanatı, bazı sosyal ve dinsel kısıtlamalara karşın, her zaman başka kültürlere açık olmuştur.


Yukarıdaki kolajda gördüğünüz çalışmalar da benim bu sergideki favorilerim oluyorlar. Soldaki resim ve doğal reçine ve tavuk kemikleriyle yapılmış isimsiz heykel çalışması Fahrelnissa Zeid adlı sanatçının elinden çıkmış. Ürdünlü sanatçının yağlıboya çalışmasının adı da Çölde Şölen. Sağda ise Filistinli sanatçı Laila Shawa'nın İmkansız Rüya adlı çalışması bulunuyor. Yoruma gerek olmayacak bir açıklıkta, değil mi?

Bu hafta tam bir kültür-sanat böceği olarak bir sürü sergi gezdim, film izledim ve elimdeki kitabı nihayet bitirdim. Hepsini en kısa zamanda sizlerle buluşturmayı umuyorum. Hafta sonu da kendimizi 24'ün 7. sezonuna kaptırırız diye düşünüyorum. Biraz dinlenelim ve evin tadını çıkaralım, değil mi? :)

Hepinize iyi hafta sonları...

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Yanlış anlaşılmasın, hırtlığına yazmıyorum ama Zeid, Türk.

Imge dedi ki...

Estağfurullah, ne hırtlığı.. Oraya da yanlış yazılmış demek, çünkü isimleri unutmamak için tablo bilgilerinin olduğu kartın da fotoğrafını çekmişim ve orada da Ürdün yazıyor. Halbuki hikayesini anlatırken Aliye Berger'in kardeşi olduğunu da belirtmişlerdi. Ya da acaba Ürdün Kralı'yla evlendikten sonra kendini Ürdünlü görmeye ve tanıtmaya başlamış olabilir mi? :)

Yine de uyarı için teşekkürler..
İyi hafta sonları..

Tarık Keçe dedi ki...

Teşekkürler güzel blog

Imge dedi ki...

Rica ederim sevgili okur..:)

Kontorcu dedi ki...

emeğe sayğı lütfen