Antik Kent Sagalassos AnaMed’de

Antik Kent Sagalassos Sergisi
AnaMed’de Açıldı

Anadolu medeniyetlerinin diğer uygarlıklara katkıları ve karşılıklı etkileşimleriyle ilgili farkındalığı artırmak; tarihi ve arkeolojik verilerin incelenmesi yoluyla kültürel gelişime katkıda bulunmayı amaçlayan Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AnaMed), kazı fotoğrafçılığının en güzel örneklerini arkeoloji ve sanat meraklılarıyla buluşturuyor. Burdur’un Ağlasun ilçesinin 7 km güneyinde yer alan, ilk yerleşim izleri M.Ö. 4200’lere uzanan “İmparatorlar Kenti” Sagalassos’un binlerce yıllık tarih uykusundan uyanışı, Belçikalı fotoğraf sanatçıları Bruno Vandermeulen ve Danny Veys tarafından görüntülendi. Kazı fotoğrafçılığının dünyaca ünlü isimlerinin gerçekleştirdiği sergi, “Tarihi Hayallemek: Sagalassos, Kazı Fotoğrafçılığının Arkeolojisi” adıyla Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın katılımıyla ziyarete açıldı. 


Tarihi ve arkeolojik verilerin incelenmesi yoluyla kültürel gelişime katkıda bulunmayı amaçlayan Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AnaMed), dikkat çeken bir sergiye daha ev sahipliği yapıyor.  Dünya genelinde en önemli arkeolojik buluşlardan biri olarak kabul edilen “İmparatorlar KentiSagalassos’a ait kazı fotoğraflarının yer aldığı “Tarihi Hayallemek: Sagalassos” sergisi, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, Belçika Başkonsolosu  Henri Vantieghem, AnaMed Direktörü Scott Redford’ın katılımı ile 8 Mart 2013, Cuma günü açıldı. Sergi, 10 Haziran 2013’e kadar ziyaret edilebilecek. Sergide ilk yerleşim izleri M.Ö. 4.200’lü yıllara uzanan Burdur’daki Sagalassos kentinin gün yüzüne çıkarılma öyküsü kazı fotoğrafçılığı konusunda dünyaca ünlü Belçikalı fotoğraf sanatçıları Bruno Vandermeulen ve Danny Veys’in objektifinden anlatılıyor. Kültürel miras üzerinde uzmanlaşan Vandermeulen ve Veys’in fotoğrafları, arkeolojik bir kentin kazı çalışmaları sırasında nasıl dönüşümler yaşadığını, fotoğrafçılık ve arkeoloji arasındaki ilişkiyi, kazı alanında görüntüledikleri detaylar eşliğinde gösteriyor.



Sanatçılar Hakkında:

Belçikalı fotoğraf sanatçısı Bruno Vandermeulen, Kültürel Miras alanında yürütülen yerel ve uluslararası birçok envanter oluşturma ve dijitalleştirme projesinde görev yaptı. Halen, Leuven Üniversitesi Sanat Fakültesi Fotoğrafçılık bölümünde koordinatör olarak çalışıyor.

Danny Veys, Brüksel Sint-Lukas Yüksekokulu’nda fotoğrafçılık bölümünde öğretim görevlisi olarak profesyonel hayatına devam ediyor. (In)Site projesi dışında, madencilik mirası üzerine geniş ölçekli bir belgesel projesinde görev yapıyor.


Sagalassos Antik Kenti Hakkında:

İlk yerleşim izleri M.Ö. 4.200 yılına kadar uzanan Sagalassos Antik Kenti, Burdur’un Ağlasun ilçesine 7 km mesafede bulunuyor. Kentteki kazı çalışmaları,  Belçika Leuven Üniversitesi’nden dünyaca ünlü arkeolog Prof. Dr. Marc Waelkens başkanlığında, farklı disiplinlerden bilim adamlarının gayretiyle yürütülüyor.  Akdeniz’in en büyük arkeolojik girişimlerinden biri kabul edilen kazılar, öğrenci ve uzmanlardan oluşan yaklaşık 80 kişilik bir ekip ve 100 kişilik işçi grubu tarafından gerçekleştiriliyor.  Antik kent, restorasyonla ayağa kaldırılan ve 2 bin yıl önceki kaynağından gelen suların aktığı ünlü Antoninler çeşmesi ve görkemli heykelleriyle tanınıyor.


Bulgulara göre Sagalassos Antik Kenti; Büyük İskender’den Roma İmparatoru Marcus Aurelius’a kadar tarihte pek çok Anadolu uygarlığının çekim merkezi oldu ve Roma İmparatorluğu’nun en ihtişamlı dönemlerine ev sahipliği yaptı. Her yıl gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkan eserlerle bütün dünyanın dikkatini üzerine çeken Sagalassos Antik Kenti, 2008 yılındaki kazılarda gün ışığına çıkarılan Roma İmparatoru Hadrian’a ait baş heykeli ile pek çok uluslararası arkeoloji yayını tarafından en önemli arkeolojik buluşların yapıldığı yerler arasında gösterildi. Şehir plancılığı açısından imar yapısı ve 1000 yıllık  seramik üretim merkezi olması gibi özellikleri sayesinde,  2009 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine girdi.

Hiç yorum yok: