Nymphenburg Sarayı

Münih'te yarım günümüzü Nymphenburg Sarayı'nı gezmeye ayırdık. İyi ki de ayırmışız. Sıfır beklentiyle gittiğim, ama hem sarayı hem de içindeki müzelerini çok severek gezdiğim, küçük ama etkileyici bir saraydı. 17 numaralı tramvayla tıngır mıngır saraya gidişimiz yarım saat bile sürmedi. İndikten sonra birkaç dakika yürüyünce karşımıza saraya dair çıkan ilk manzara bu oldu.


Yaklaşık dört asır boyunca hüküm süren Wittelsbach Hanedanı'nın yazlık sarayı olarak kullanılan bu sarayın yapım fikri 1662'de doğan veliaht prens ile birlikte ortaya çıkmış.Mütevazı bir yazlık olarak başlanan binaya her gelen kral başka bir kanat, çardak, bahçe tasarımı, vs ekleyince saray giderek genişleyen gösterişli bir komplekse dönüşmüş. Ee, gösteriş kralların fıtratında var ne de olsa. :)

İçeri girer girmez karşılaşacağınız iki katlı Taş Salon'un ihtişamıyla büyüleneceksiniz. Tavandaki Johann Baptist Zimmerman'ın doğa tanrıçasına saygılarını sunan perileri resmettiği fresklere ise bayılacaksınız. Gezeceğiniz misafir odaları, çalışma odaları, yatak odaları arasında sarayın en ilgi çekici yerlerinden biri de Güzel Kadınlar Galerisi. Münih'in en güzel kadınlarının portrelerini yaptıran I. Ludwig'in koleksiyonu burada sergileniyor.


Sarayı bitirince hava güzelse bahçesinde biraz zaman geçirebilirsiniz.Sonrasında görmenizi önereceğim iki bölüm daha sizleri bekliyor. Eskiden kraliyet ahırı olarak kullanılan güney kanadındaki binanın içinde bulunan Marstallmuseum ilginizi çekecek. Kral ve kraliçelerin taç giyme törenleri sırasında kullandıkları gösterişli at arabaları ve soğuk kış günlerinde, özellikle de av sırasında kullanılan kraliyet kızakları burada sizleri bekliyor. Hepsi de birbirinden güzel!



Görmenizi önereceğim ikinci bölüm ise Porselen Müzesi. İçinde Nymphenburg fabrikasının 18. yy'dan 1920'lere kadar ürettiği porselen mutfak eşyaları ve dekoratif objelerden örnekler bulabilirsiniz. Kadınlar için daha ilgi çekici bir bölüm olsa da erkeklerin de sıkılmadan gezebilecekleri minnaklıkta bir kattan oluşuyor burası. 


Bu saray ziyaretiniz için ödeyeceğiniz toplam tutar kişi başı 10.50 Euro olacak (6 Euro saray için, 4.50 Euro da yukarıda bahsettiğim müzeler için). Eğer bahçeyi detaylı gezeceğim, oralardaki Av Köşkü'nü, Banyo bölümünü ve diğer yerleri de gezeceğim derseniz 11.50 Euro'luk her şey dahil combination ticket almanızı öneririm. 

Hepinize iyi haftalar. Münih'le ilgili son bir yazı daha kaldı. Her zamanki gibi yeme-içme-alışveriş yazısıyla kapanışı yapacağım. Hattan ayrılmayın.:)

2 yorum:

Benden Bizden dedi ki...

Arabalar ve kızaklar müthiş, insan kullanmaya kıyamaz :))

Imge dedi ki...

Benden Bizden,

Evet ya, masallardaki gibi..:) Bayıldım hepsine..