Bu kez daha modern ve günümüzden bir hikaye var karşımızda. Las Vegas'ın günahlara boğulmuş dünyası var, Facebook var, bağımlılık var, aksiyon filmlerinden fırlamış gibi görünen -pardon okunan- sahneler -pardon sayfalar- var. Ancak bunların dışında Isabel Allende'nin her kitabında mutlaka var olan Şili kültürü ve yaşamı ve diktatörlük döneminin acıları da yine kendilerini gösteriyorlar. Maya adında bir genç kızın başından geçen macera dolu bir hikaye aslında bu roman. Ve bence filmi çekilmeye de çok uygun. Hatta kitabı okurken Isabelcim "şöyle aksiyonlu bir kitap yazayım, sonra onu film de yapalım, şanım yürüsün kapanış olarak" diye düşünmüş olabilir diye aklımdan geçirmedim değil. Biraz daha devre uygun, ama yine de kendi tarzından ve kültürüne bağlı o geleneksel tarafından ödün vermeden yazmış bence.
Büyükbabasını kaybettiğinde derinden etkilenen Maya'nın düşüncelerinden bir alıntı:
"... Vardır öyle insanlar, bütün yasların birbirine benzediğini, onları aşmak için birtakım formüller ve süreler olduğuna inanırlar. Nenemin Stoacı felsefesi bu gibi durumlara çok daha uygundur, 'Kaderde acı çekmek varsa, insan dişini sıkmalı,' derdi o. İnsanın ruhunun derinliklerinde duyduğu böylesine bir acı, ilaçlarla, terapilerle ya da tatile çıkmalarla falan geçirilemez; böyle bir acı sadece çekilir, derinlemesine, hafifletici nedenler aramadan, olması gerektiği gibi."
İyi okumalar!
6 yorum:
Isabel Allende konusundaki beğenimizin uyuşması çok hoş. Türkiye'de basılmış tüm kitaplarına sahip olmakla övündüğüm Allende'nin bugüne kadar Nobel Edebiyat ödülünü alamaması çok yazık. Ülkesi Şili'nin mutlaka bir biçimde kitaplarında yer alması ve mutlaka ülkesi tarihine gönderme yapması ülkesini seven gerçek edebiyatçı konusunda birilerine ders olmalı.
Sevgi ve saygılarımla.
Sevgili Imge,
Sen dememin sakincasi yoktur umarim. Seni uzun zamansir begenerek takip ediyorum ama henuz yorum yazamamistim. Favorim Isabel Allende'yi gorunce artij yorum birakma zamani gelmistir dedim. Ben henuz okuyamadim bunu. Yakinda umarim.
Yazilarini okumak hep keyifli.
Sevgiler,
Zeynep
Mehmet Bilgehan Merki,
Aynı fikirdeyim. Edebiyatçının mutlaka taraflı ve eleştirel, ülkesinde olan bitenlerin farkında ve tercihen bunları bir şekilde hikayelerine yansıtan bir kalemi olması gerektiğine inanırım - eserlerini tamamen farklı bir kategoride yazıyorsa bile bu konudaki görüşlerini bilmeyi isterim doğrusu. O anlamda Isabel Allende'yi çoook seviyorum. Ancak bu son romanda işin o boyutu biraz daha az, aksiyon-macera kısmı çok daha fazla, haberiniz olsun.
Sevgilerimle.
Zeynep,
Tabi ki bana sen diyebilirsin. Tanışıyoruz sayılır o kadar uzun zamandır takip ediyorsan. Buradan tanımaları saymıyor musun yoksa? ;) Çok teşekkürler beğeni dolu yorumun için.
Sevgilerimle.
Okuduğum ilk Allande kitabıydı ve çok güzeldi hakikaten :)
Gül Akça,
Sondan başlamışsınız.;) Eskileri de mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Favorim Aşktan ve Gölgeden, haberiniz olsun.;)
Sevgilerimle.
Kitabı not aldım... teşekkürler, sevgiler
Yorum Gönder