Peri Gazozu & 10 11 12

Yaza yaklaşırken şehir hayatını kapanış öncesi hızlandırma turlarına başladım sanırım. Sergiye, tiyatroya, sokaklarda dolaşmaya, arabayla turlamaya doymuyorum. ;) Kitaplar zaten hem şehir hem Kaş hayatımda her zaman var. O zaman önce onlardan biriyle başlayalım: Peri Gazozu. Ercan Kesal'ın kendi ailesinden ve ağırlıklı olarak hayatının Anadolu'da doktorluk yaptığı dönemlerinden hikayeleri derlediği nefis bir kitap. Okumalara doyamadım, doğallık ve dokunaklılık dozuna hayran kaldım. Ercan KesalYozgat Blues ve Bulantı filmlerinden biliyordum. Hikayelerinden tanıdıktan sonra uzun süreli Anadolu ve doktorluk deneyimlerinin bu iki film için de ne kadar uygun olduğunu düşündüm. Mutlaka okuyun, çok seveceksiniz. 


Alıntı:

"...Birbirimizin hayatlarının içindeyiz. İstesek de istemesek de. Nasıl kaçabilirsiniz, evine kentsel dönüşüm nedeniyle yıkım emri gelmiş, karaciğer yetmezliği olan bir Erzincanlı emeklinin hikayesinden? Ya da bir gün önce işten çıkartılmış Alucralı işçinin, spora pek hevesli genç futbolcu oğlunun, bacağında çıkan kitlenin iyi huylu olup olmadığı meselesi? Hiç ilgilendirmez mi sizi? İki oğlundan birini uzun açlık grevlerinden birinde kaybetmiş, diğeri halen cezaevinde olan Tuncelili anneyi, muayene ettikten sonra sadece romatizma ilaçlarını yazıp gönderir misiniz evine? Başka bir şey sormaz mısınız?.. 

...Dedemden öğrendiğim, "insan olmak" kendi mutlu olduğun şeyleri yanındakilere de iletmektir. İnsan kendinde olmasını istediği herhangi bir şeyi bir başkası için de aynı şiddette isteyebiliyorsa "insanım" diyebiliyor. Birbirimizin hayatlarının içindeyiz ve insan olmak galiba "diğerkâm" olmaktan geçiyor. 

***

Oyun önerim ise şimdiye kadarki her oyunlarını çok severek izlediğimiz Craft Tiyatro'dan olacak yine. Uygun bir tarihe bilet bulabilirseniz Ezgi Mola ve Enis Arıkan'ın birlikte oynadıkları 10 11 12 adlı oyunu kesinlikle izlemelisiniz. Çok seveceğinize garanti veriyorum.


10 11 12 bir apartman katındaki komşu daire numaraları. 11 numara yeni taşınan ve biraz laubali sayılabilecek denli "sıcakkanlı, girişken, tatlı kaçık" bir genç adam. 12 numarada ise işi gücü olan, kendi çapında eğlenceli olsa da daha mesafeli, daha ayakları yere basan genç bir kadın var. 10 numarayı hiç görmüyoruz, sadece kokan çöplerini kapı önüne düşüncesizce bıraktığı için "kesin Arap ya da Afrikalıdır, ıyyyy" olarak biliyoruz. Adam kadınla sürekli bir yakınlaşma çabasında. Ve oyunun büyük bir bölümü aslında bu eğlenceli çabaları izlemekle ve birbirleriyle yakınlaştıkça 10 numara hakkında giderek daha fazla yaptıkları dedikodularla geçiyor. Çok gülüyorsunuz bu sırada. O kadar ki oyunun gerilimli bir hal aldığını fark etmeniz bile biraz zaman alıyor! 

Oyunun sonunda ise neredeyse kanınız donmuş bir şekilde salondan ayrılıyorsunuz. Ön yargılara, komşuluk ilişkilerinin niteliğine, rezidanslarla satın aldığımız statülere, maddiyat yüzünden hayatın her alanında mafyatik bir düzen kurulan günümüz dünyasına güzel göndermeler var. Kesinlikle etkileneceksiniz. 

Biletler ve oyun tarihleri hakkında bilgi için sizi buraya alalım.

Şimdiden iyi seyirler. 

2 yorum:

parıldayan çiçek dedi ki...

Selam Ercan Kesel' in peri gazazunu iki yıl önce okumuştum. Beğenmistim. Sizin dediğiniz gibi insana dair her şey. Sevgiyle kalın.

Imge dedi ki...

Benden de sevgiler parıldayan çiçek.