Biliyorsunuz ki Margaret Atwood kadınlar olarak canımız ciğerimiz. ;) Peki 1969 tarihli ilk romanını okuyanınız var mı aranızda? Evlenilecek Kadın romanı yazarın 23 yaşında düşünüp 24 yaşında kaleme aldığı romanı. 24 yaşında bu romanı yazan bir beyin, 46 yaşında tabi ki Damızlık Kızın Öyküsü'nü yazar! Etkilenmemek mümkün değil gerçekten. Evliliği, kadınların sorgulamadan kendilerini kalıplarla dolu bir dünyaya hapsederek çoğu zaman eğitimlerinden, aşktan ve hatta kendi seçimleri olan bir hayattan vazgeçişlerini çarpıcı ve çok beklenmedik bir yerden anlatan bir roman bu. Orijinal adı Edible Woman (Yenilebilir Kadın) olan kitapta anlatılmaya çalışan da bu adıyla daha anlaşılabilir olacaktır belki, çünkü aslında toplumun tüketime bakışı ve kadını da tüketilebilir/yenilebilir süslü/tatlı bir meta (örneğin pasta) olarak gördüğünü söylüyor yazar bize. Metaforları çok etkileyici. Okumanızı öneririm.
Karanlık Çökerken Neredeydiniz ve Evlenilecek Kadın
Uzun zamandır Mario Levi okumamıştım. Zaten fark ettim ki yaklaşık yirmi yıl önce yayınlanan İstanbul Bir Masaldı sonrasında hiç okumamışım Mario Levi'yi. Bir anda anım çekti desem inanır mısınız? Uzun uzun anlatılan ve İstanbul'da geçen onun o kendine has üslubuyla yazılmış bir roman okumak istedim ve rasgele seçtim Karanlık Çökerken Neredeydiniz romanını. Tam da aradığım buymuş, canıma değdi diyebilirim. ;) İzak tarafından anlatılan hikayede lise dostlarının bir tiyatro oyunu projesi için yine İzak tarafından İstanbul'da bir araya getirilmesi konu ediliyor. Necmi, Yorgo, Şeli, Şebnem ve Niso diğer baş karakterler, yani ayrılmaz lise grubunun üyeleri. Hepsi bambaşka yaşam öyküleriyle bambaşka diyarlara savrulmuş ve birbirlerinden ve büyük ölçüde İstanbul'dan kopmuş karakterler. Kırgınlıklar, yaralar, azınlık olmanın getirdiği durumlar ve eski aşkların tat kattığı bu birbirinden farklı karakterler ve ilişkiler yıllar sonra bir araya gelebilecekler mi - ve evetse neler yaşanacak? Sonlara doğru biraz fazla uzayıp tekrara girdiğini ve biraz derinliğini yitirdiğini düşünsem de ben yine de öneriyorum bu romanı. Severek okudum.
Bu arada Öneri kutusuna koyduğum müthiş belgesel film Finding Joe da Youtube'dan ücretsiz izlenebilir. Türkçe altyazıları olmadığı için herkesin ilgisini çekmeyebilir diye oraya bıraktım ama insanın kendini bulma ve anlam arayışı ile ilgili konular ilginizi çekiyorsa ve dil sorununuz yoksa mutlaka izlemenizi öneriyorum bu belgeseli. Mitolojist ve yazar Joseph Campbell'in çalışmalarından yola çıkarak hazırlanmış çalışmada Robin Sharma, Deepak Chopra, Rashida Jones gibi isimler de yer alıyor. Karanlığa düşme ve orada kendinle karşılaşma yolunda müthiş ilham verici bir film. İlgilenenlere duyurulur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder