Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya Doğru

Eylül sonu açıldığında ve Ekim sonu biteceğini duyduğumda pek üzülmüştüm ki 13 Kasım'a kadar uzatıldığını duyar duymaz İstanbul'da yapılacaklar listesinin ilk sıralarına yerleştirdim Fahrelnissa Zeid'in Fırtınaya Doğru sergisini. Sergiden gelir gelmez de gördüklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Tabi ki ilk önce Sergiye ev sahipliği yapan ve ilk gördüğümde de o gökdelenler ve beton binalar arasında başlı başına bir sanat eseri gibi parlayan Bozlu Art Project'in bulunduğu Mongeri Binası'nı paylaşmazsam olmaz. Osmanlı mimarisine İtalyan mimar Giulio Mongeri'nin dokunuşuyla 1920'li yıllarda ortaya çıkan bu bina bence İstanbul'un her yerinin ne kadar gizli hazinelerle dolu olduğunu gösterir gibi. Hayranım! 



Bir diğer hayranlığım da Fahrelnissa Zeid'e tabi ki. 20. yüzyılın dolu dolu yaşamış, en önemli kadın sanatçılarından biri olan sanatçının hem figüratif eserleri hem de soyut çalışmaları yer alıyor sergide. Tabi hayatıyla ilgili bilgiler ve pek çok fotoğraf da mevcut. Önce portrelerle başlayalım o zaman. Biliyorsunuz Fahrelnissa Zeid, ünlü sanatçı Aliye Berger'in kardeşi ve seramik sanatçısı Füreya Koral'ın da teyzesi oluyor. Sırasıyla onların portrelerini ve sanatçının otoportresini görebilirsiniz aşağıda.   




Zeid, 1950 ve 1960'lı yıllarda Londra ve Paris'te yaşarken katıldığı uluslararası sergilerle ün kazanmış. Bu yıllarda gerçekleştirdiği çalışmalarla Paris Ekolü'nün (Ecole de Paris) önemli sanatçıları arasında yer almış. Usta sanatçının ismi, 1960'da Edouard Roditi'nin hazırladığı "Dialogues on Art" isimli kitabında Marc Chagall, Joan Miro, Henry Moo- re, Oscar Kokoschka ile birlikte anılıyor. Zeid'in canlı renkleri ve hareketliliğiyle dikkat çeken soyut resimleri İslam, Bizans ve Arap kültürü ile dönemin Avrupalı ressamlarının soyut yaklaşımları arasında bir sentez niteliğinde olmuştur. Birkaç soyut örnek var aşağıda:




Yaşamı boyunca ulusal ve uluslararası pek çok önemli sergiye katılan sanatçının açtığı çeşitli sergilerin afişlerinden bazılarını da aşağıda görebilirsiniz. 




Bunlar ve çok daha fazlası 13 Kasım'a kadar Şişli'deki Mongeri Binası'nda sizleri bekliyor. Sergiye adını veren katalog kitabı da yine orada görebilir, inceleyebilir ve satın alabilirsiniz. Şimdiden iyi gezmeler. Ben gidip Instagram'a da birkaç fotoğraf ekleyeyim bari duymayan kalmasın diye. ;)

Hiç yorum yok: