Alan Kadıköy'de 17 Aralık'ta açılan XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 sergisi açıldığı günden beri aklımdaydı, ama geçtiğimiz hafta sonu gezme fırsatını bulabildim. Neyse ki 15 Şubat'a kadar devam ediyor. Böylelikle size de gezebilecek bol bol zaman kalıyor. ;)
Burhan Doğançay
Fahrelnissa Zeid
PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu'ndan bir seçkinin sunulduğu bu sergi beklediğimin kat kat üstünde çıktı. Koleksiyonun bir kısmı buysa, tamamı nasıldır diye dudağım uçukladı. Paris ekolünden gelen modern Türk sanatçılarının birbirinden şahane eserlerinin yer aldığı sergideki her isim birbirinden özel ve değerli.
100’den fazla sanatçının 1500’ü aşkın eserinin yer aldığı koleksiyon, araştırma, yayınlar ve küratöryal sergiler ile sanatseverlerle paylaşılıyor. Daha önce 2011'de Santral İstanbul'da düzenlenen aynı adlı serginin devamı niteliğinde 10 yıl sonra açılan bu sergide ise temaya uygun 433 eser arasından 182 tanesi sergileniyor. Ve ben tabi ki o sergiyi de gezmişim, sağ olsun blog hatırlattı. ;) Serginin küratörlüğünü Metin Deniz yapmış. Her odacığın girişinde ilgili sanatçının siyah beyaz şahane bir fotoğrafı ve hakkında kısa bir bilgilendirme yer alıyor.
Avni Arbaş - Oturan Çocuk (1957-58)
Sergide Türk resim tarihinin Abidin Dino, Adnan Çoker, Albert Bitran, Ara Güler, Avni Arbaş, Burhan Doğançay, Fahrelnissa Zeid, Ferruh Başağa, Fikret Mualla, Hakkı Anlı, Komet, Mehmet Güleryüz, Mübin Orhon, Nejat Melih Devrim, Ömer Uluç, Selim Turan ve Yüksel Arslan gibi büyük ustalarının resimleri ile İlhan Koman, Koray Ariş ve Seyhun Topuz gibi heykel sanatımızın dünyaya mal olmuş isimlerinin yapıtları yer alıyor. O yüzden gördüklerimi size anlatabilmem mümkün değil. Defalarca gidilebilecek ve izlenebilecek eserlerle dolu bir sergi. O yüzden ben yavaştan kaçayım, ama gitmeden size bir Abidin Dino ve Fikret Mualla da bırakayım. ;)


Bu arada Alan Kadıköy'den de kısacık söz edeyim benim gibi ilk kez görenler için. Kadıköy Belediyesi'nin Kadıköy'e yeni bir tiyatro mekânı kazandırmak amacıyla burayı tasarlamış. Alışılmış sahne tasarımlarının ötesinde bir seyir imkânı sunan mekân, seyir yeri ve sahne arasındaki ayrımların bir yana bırakıldığı “meydan sahne” tasarımıyla 360 derecelik bir izleme alanı yaratıyormuş. En kısa zamanda bu salonda bir oyun da izleyebilmeyi umuyorum. Sergileme alanı ise 650 metrekare genişliğiyle Anadolu yakasının en büyüğü olmuş. Canım İstanbul'da böyle güzellikleri görmek içimi her daim kıpır kıpır ediyor.
Size de iyi gezmeler diliyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder