Hayal Fanusu: Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu

Bozlu Art Project Mongeri Binası, 12 Ocak 2022 – 22 Nisan 2022 tarihleri arasında “Hayal Fanusu: Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu” isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. Daha önce 22 Mart'a kadar olacağını duyup kaçırdığımız için üzülmüştük. Ancak sergi bir ay daha uzatılınca dün gezip görme fırsatını bulduk. Ve iyi ki görmüşüz. Çok kapsamlı ve seçkin bir koleksiyondu, bayıldık. 


Küratörlüğünü sanat tarihçisi Dr. Özlem İnay Erten’in üstlendiği sergi, kırk yıllık bir geçmişe sahip Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu’ndan örneklerin yer aldığı, 19. yüzyıldan günümüze uzanan kapsamlı bir seçkiyi içeriyor. Türkiye sanatının tarihsel süreçteki gelişimini koleksiyondaki yapıtlar üzerinden kronolojik olarak yansıtmayı amaçlayan sergi, 70’e yakın sanatçı ve 100’ün üzerinde eseri bir araya getiriyor.

Görevimiz Ev Kadınlığı - Gamze Daşdan


Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu
, Türkiye’de tuval resminin ilk örneklerini veren “Asker Ressamlar Kuşağı”ndan başlayıp, II. Meşrutiyet döneminden Cumhuriyet’e geçişte önemli bir varlık gösteren “1914 Kuşağı Sanatçıları”na, “Müstakiller” ve “d grubu” gibi ilk sanatçı örgütlenmelerine dek uzanıyor, ardından 50’li ve 60’lı yıllarda varlık gösteren “Paris Okulu”, “1968 Kuşağı Sanatçıları” gibi oluşumların izini sürerek günümüz sanatçılarının yapıtlarına kadar ilerliyor. Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu’nun kronolojik düzenlemeye elverişli yapısı, tarihsel süreçte yaşanan kültürel, sanatsal, sosyal değişimleri, yeni ifade biçimlerini ve düşünsel gelişmeleri yansıttığı kadar güncel sanat üretimlerine de yer vermesi dolayısıyla, geleceğin değerlerine de bir kapı açmayı olanaklı kılıyor. Sizinle klasiklerden birkaç fotoğraf da paylaşayım.

Halil Paşa - İstanbul Üçlemesi

Sol üst: İbrahim Çallı, Sağ üst: Nazmi Ziya Güran, 
Sağ alt: Ömer Adil, Sol alt: Halil Paşa
 

“Hayal Fanusu: Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu” isimli sergi, koleksiyonun sanat tarihsel bir perspektif sunan yapısının yanı sıra resimden, heykele, fotoğrafa ve video art’a uzanan çeşitliliğiyle, disiplinler arası bir yaklaşıma sahip oluşuna da dikkat çekiyor. Sergi ile eş zamanlı olarak Bozlu Sanat Yayınları’ndan çıkan, Dr. Özlem İnay Erten’in kaleme aldığı Hayal Fanusu: Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu isimli kitap, koleksiyondaki yapıtlar üzerinden sanat tarihimiz hakkında başlangıcından günümüze hem kronolojik hem de tematik olarak geniş bir perspektif sunabilecek şekilde hazırlandı.

Yakın zamanda kaybettiğimiz Balkan Naci İslimyeli'nin iki eseri de burada sizleri bekleyenler arasında (aşağıda üst sıradaki resimler). Bunların dışında daha önce yine burada, Mongeri Binası'nda gezdiğimiz Fahrelnissa Zeid ve Sinan Demirtaş (aşağıda karakalem otoportreler) sergilerinden hatırladığımız şahane işleri de bir kez daha görmüş olduk ve hayranlıkla izledik. 


Türkiye’nin sanatına dair 19. yüzyıldan günümüze klasik, modern ve çağdaş sanat yapıtlarının bir arada görülebileceği sergide sanatseverler, sanat tarihimizde iz bırakan ikonik yapıtların yanı sıra Dr. Şükrü Bozluolçay’ın “Sanatçı Atölyeleri Koleksiyonu”ndan örnekler de görebilecekler.  


Egon Schiele Hücresinde - Neş'e Erdok

Komet

“Hayal Fanusu: Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu” isimli sergi, 12 Ocak 2022 – 22 Nisan 2022 tarihleri arasında Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda izlenebilir.

Ziyaret saatleri: Pazar ve Pazartesi hariç her gün 10.00-17.30 arası.

Daha fazla bilgi ve fotoğraf için Bozlu Art Project sayfasına bir göz atabilirsiniz.  

Şimdiden iyi gezmeler.

Hiç yorum yok: