Taksim Meydanı Müzikali

Cuma akşamı Şişli Blackout AVM içinde yer alan Talimhane Tiyatrosu'nda oynanan Taksim Meydanı müzikalini izledik. Sezonun başından beri aklımda olan bir oyundu zaten bu ve Gezi Direnişi ile ilgili müzikli bir oyun yapılmış olması fikrine bayılmıştım. Keşke bu kadar da gecikmeseymişim izlemek için, böylelikle daha çok kişiye daha uzun süre duyurabilirim oyunu. 


Mehmet Ergen'in metin ve şarkı sözlerini yazdığı bu oyunu çok sevdik. Her anının bir parçası olduğumuz Gezi Parkı olaylarını ve faşizan yönetim şeklimizi o kadar net ve öz ama hiçbir önemli detayı da atlamadan aktarmış ki adeta yaklaşık altı ay önce yaşanan o süreci başından sonuna tekrar yaşadık. Destan yazan polis vardı, penguen medyası vardı, el etek öpen sanatçı tayfası oradaydı, geniş sendikacısı, hastane raporu imzalarıyla halk kahramanı (!) polisi kurtaran doktor, seçilmiş rektör, sonradan görme, parası bol kültürü kıt müsteşar karısı, ağlak hoca, vs tam kadro oradaydılar. Karşılarında da baret, deniz gözlüğü, gaz maskesi ve basketbol şortu gibi müthiş suç aletleriyle çapulcular!

Boğaziçi Caz Korosu'nun Çapulcu musun? vay vay şarkısıyla coştuk, Çarşı'nın cengaverliğini bir daha hatırladık, o günlere ait esprili tweet'ler ve duvar yazıları yüzümüzü gülümsetti, direniş sırasında kaybettiğimiz gencecik canları anarken gözlerimiz doldu. Tespitler akıllıca, eleştiriler dozunda, ekip genç ve dinamik, müzikler güzel, daha ne olsun? Çok başarılı bir iş çıkarmış Talimhane Tiyatrosu. Ellerine sağlık! Ve mutlaka izleyin bu oyunu. 

Önemli not:

Elbette ülkemizde alışılageldiği üzere her başarı gibi bu da cezasız kalmamış! Şimdiye kadar devlet desteği alan Talimhane Tiyatrosu, bu sene böyle sistemi ve yönetimi eleştiren bir oyun sahneledikleri için devlet desteğinden mahrum kalmış. O zaman benim istediğim oyunları oyna, izin verdiğim kitabı oku, benim sınırlarını çizdiğim hayatı yaşa, fazla düşünme, itaat et diyen bu sisteme karşı ne yapıyoruz? Elbette bu tür oluşumları bizler destekliyoruz. Bilet alıp oyunlarını izleyerek, beğenirsek çevremize önererek, insanları onların projelerinden haberdar ederek bu grupların yaşamasını sağlamak zorundayız. Farkında olmayabiliriz ama sanat özellikle bizimki gibi baskıcı rejimlerde bence oksijen kadar gerekli. Sanatın ve sanatçının bu kadar susturulmak istenmesinin nedeni de bu zaten. O yüzden nefes alma, düşünme, kafa yorma, çözüm üretme, farklı bir bakış açısıyla tanışarak zenginleşme ve birlik duygusunu hissetme molalarımıza sahip çıkmalıyız. Kesin bilgi!

Biletleri Biletix'ten ya da gişeyi arayarak ayırtıp, oyundan önce alabilirsiniz. Gişe tel: 0-212-233 12 05 Dahili: 2.  Ya da 0-212-238 85 09. Twitter kullanıcıları @Talimhane hesabını takibe alarak Talimhane Tiyatrosu'nu buradan da takip edebilirler. 
   
Şimdiden iyi seyirler.

Hiç yorum yok: