Eze

Nasıl gideceğimizden bu yazıda söz etmiştim. Ama bir kez daha tekrarlıyorum: Garibaldi Meydanı'nda saatin altındaki duraktan 82 no'lu otobüse biniyorsunuz ve yaklaşık yarım saat içinde ve kıvrıla kıvrıla yukarı çıkarken göreceğiniz harika manzaralar eşliğinde tarihi Eze köyüne varıyorsunuz. İndiğinizde tek yapmanız gereken kafanızı kaldırıp yukarı bakmanız, çünkü köyün asıl taş sokakları, şirin dükkanları, en tepede manzaraya hakim olan botanik bahçesi, çeşmeleri, kiliseleri, vs görmek için tırmanmanız gerekecek. 


Bu arada tırmanışa geçmeden önce Nietzsche Yolu yazan bir tabela göreceksiniz. O da Böyle Buyurdu Zerdüşt'ün bir bölümünü bu güzel köyde yazan Nietzsche'nin yürüyüş rotasıymış. Her gün bu patika yoldan aşağı, denize kadar inermiş Nietzsche. Yazacaklarının büyük bir bölümünü bu güzellikler arasında yürürken kafasında tasarladığından eminim. 

Eze'i gerçek anlamda keşfetmek istiyorsanız sezgilerinizin rehberliğine güvenmeli ve yasemin kokularıyla begonvillerin canlı renklerini takip etmelisiniz derlermiş. Tarihi Bronz Çağa dayanan duvar kalıntıları, envai çeşit yeşillik ve çiçek, her köşesinde bir hikaye, bir tarih, bir güzellik. O kadar zevk alacaksınız ki sokaklarında yürümekten. Hatta bence Monaco'ya gitmek için hiç acele etmeyebilirsiniz, çünkü bana göre bu köyden güzel değildi orası.


Bu arada bizim Muhteşem Süleyman da Fransa Kralı I. François, Şarlken'e karşı Osmanlılar'dan yardım isteyince 1543'te Barbaros Hayrettin Paşa'yı gönderip Nice'i ve Eze'i almış. Tarihin pek çok dönemine şahitlik eden bu güzel dağ köyü, en son 1860'da Fransız hakimiyetine girmiş.  

Haritanızla gezmek istediğiniz eski şatoları, önemli kişilerin evlerini, kiliseleri belirleyip parfüm kokan bu cennetin tadını çıkarın. En tepede manzara aşağıdaki gibi. Botanik Bahçesi'ne girip gezmedik, ama şöyle bir uğrayıp manzaraya bakıp geldik.:)


Az önce "parfüm kokan" diye boşa demedim. Bu köy parfüm fabrikalarıyla da ünlü. Ama fabrika deyince aklınıza fabrika satış mağazası falan gelmesin, çünkü fiyatlar Nice'te gördüklerinizle aynı. Yani en bilinen Fragonard ve Galimard markaları için bunu söyleyebilirim. Ama elbette her çeşitten bol bol var, hatta Fragonard'ın parfümlerin içeriğini öğrenebileceğiniz, hangilerinin size yakışabileceği konusunda danışmanlık alabileceğiniz ve yapım aşamalarını görebileceğiniz bir müzesi bile var (belki Galimard'ın da vardır ama ona gitmedik). Kokular gerçekten olağanüstü diyebilirim. (Not: şu serideki Fragonard ve Frivole kokularına bayıldım, giderseniz bir deneyin.) Parfüm dışında bir sürü ev kokusu, sabun, losyon, eaux de toilette, kolonya da bulabileceğiniz bu güzel fabrika, mağazasıyla ve müzesiyle aşağıda. Fabrikadan yukarı baktığınızda az önce ara sokaklarında gezindiğiniz güzeller güzeli köy de yukarıda.

Artık Eze'e veda etme vakti. Monaco'ya giden 112 no'lu otobüsün gelmesine daha çok var. O yüzden önce denize doğru giden otobüslerden birine atlayıp ilk tren garı bağlantılı durakta iniyor, oradan da trenle 7 dakika içinde Monaco'da oluyoruz. Yani ulaşım alternatiflerinin çok çeşitli olduğunu unutmayınız. Zaman kaybetmeden günlük programlarınızı yapmanıza olanak tanıyan bir sürü seçenekten birini seçebilirsiniz. Tourism Information'lar, tren saatleri çizelgeleri, otobüs saatleri çizelgeleri falan işte hep bunun için varlar.:)

Sırada Monaco var. Orada görüşürüz.:)

1 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

eze durağını dediğin yerden bulmuştuk ama o gün maraton vardı ve bu durak iptaldi. ne yapacağımızı şaşırmıştık. o bölgede gezerken biraz tepelere tırmanmaya başladık. ve 82 numaranın başka bir durağına geldik tesadüf. biraz bekleyince otobüs geldi, çok sevinmiştik. dönüştw o dağlardan aşağıya indik ama canımız çıkmıştı.